מודעות פרסומת
הסכם מוסקבה לחלוקת סוריה,מקור-משרד החוץ הרוסי

רוסיה,איראן וטורקיה "מחלקות שלל" במסגרת הצהרת מוסקבה, במה שהיה פעם סוריה

0 0
Read Time:3 Minute, 12 Second

שאינטרסים במרחב דוחים התנקשות פוליטית….

למרות ההתנגשות בשריר הרוסי בתורכיה, נפגשו שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב,שר החוץ התורכי מבלוט צ'אושולו, ושר החוץ האיראני מוחמד זריף לפגישת עבודה מתוכננת (בניגוד לנטען בגל"צ) למה שיכונה לאחר הפגישה ע"י השר לברוב "הצהרת מוסקבה" שבו נקבע כי שלוש המדינות יחדשו את תהליך השלום בסוריה ויתמכו בהפסקת אש רחבה במדינה. "איראן, רוסיה וטורקיה מוכנות לסייע בטיוטת ההסכם, שכבר עכשיו נידון בין הצדדים, ולהיות ערבות לו". 

***************************

יותר מאשר מי שהשתתף בישיבה על "הסכם מוסקבה", צורם לראות מי לא יושב שם? קודם כל הסורים (יש דבר כזה עוד?) עצמם. אח"כ  לא האמריקאים (המשטר הקיים או הנכנס),האיחוד האירופי ולא האו"ם, ממש התהוות חדשה של דיפלומטיה בינ"ל,שמנצלת את תקופת מעבר הממשלים בארה"ב וש-"הפסיקה לספור" את שאר הכוחות הבינ"ל.

**************************

אז למה דווקא שלושת המדינות האלה?מה הקשר שלהן לסוריה?ומה האינטרסים ומצבם בשטח?

*************************

רוסיה:

הרוסים התערבו במתרחש ברוסיה בגלל מספר סיבות שחשובות לאינטרסים הרוסיים:

  1. רצון להחזיר עטרה ליושנה: פוטין שואף להגביר את אזורי ההשפעה הרוסיים ולהחזיר את רוסיה למעמדה כמעצמת על.
  2. חולשת העולם המערבי: שאובמה,נשיא ארה"ב מחליש את המנהיגות המתונה במדינות מזה"ת, נמנע מלהתערב באמצעיים צבאיים חובר לרפיסות אירופית מסורתית, התוצאה היא וואקום.
  3. דריסת רגל במזה"ת: הרוסים מחזיקים בעיר טרטוס בסוריה בנמל אסטרטגי. הנמל הזה נותן להם דריסת רגל ממשית בים התיכון, זה מסוג הנכסים שהרוסים לא מוכנים לוותר ל "כמה מזוקנים עם קלצ'ים"…
  4. חשש מאסלאם הסוני: לרוסים יש סונים בחצר האחורית, קוראים להם צ'צנים ואין להם שום רצון לראות עלייה של האסלאם הסוני ומכאן הבחירה בקואליציה עם האסלאם של המיעוטים כמשקל נגד, השיעי במקרה של איראן והעלוואי במקרה הסורי .
  5. מכירת נשק: בשעה שהסונים (מצרים,ערב הסעודית,מפרציות) רוכשות נשק אמריקאי ואירופי, דווקא המדינות השיעיות המשיכו את ההתחמשות מהתעשייה הרוסית, אבטחת שרידותן של המיעוטים, מבטיח עסקים טובים לרוסים.
  6. עצירת הסינים תוכנית דרך המשי שלהם: העולם מתחלק לאזורי השפעה, הרוסים חייבים לעצור את הסינים מלהגיע לאירופה אחרת הגז הסיני, מים סין הדרומי, יימכר באירופה ולא הגז הרוסי. מעבר לכך, הסינים סגרו ברית אסטרטגית עם המדינות הסוניות והרוסים עובדים על פרוק הציר הזה (להרחבה מאמרו המרתק של אלעד רזניק).

************************

איראן:

רשת פוקס ניוז טוענת כי איראן מפעילה בסוריה מעל 25,000 לוחמים תחת פיקודו של מפקד הכוחות האיראני בסוריה,ברג'ידיד גנרל (מקביל לתא"ל)  ג'וואד ג'אפרי ( Javad Ghafari)  הנחשב ליד ימינו של מפקד משמרות המהפכה האיראנים,קאסם סולימני ( Qassem Soleimani) שתועד ברשתות החברתיות מסייר בחורבות חלב.

סולימאני בסיור בחורבות חאלב, מקור:רשתות חברתיות

הכוחות הפועלים תחת פיקודם של הג'נטלמנים האלה כוללים חיילים איראנים, המילציה העירקית (ניתן לקרוא הרחבה על אלחשאד אלשעיבי), חיזבאללה הלבנונית והשלוחות החדשות שלה הפטהיון האפגני (מליציה שיעית שלחמה ב-ברה"מ והטאליבן) וה-זהינאבון הפקיסטני (כח משימה פקיסטני שקרוי ע"ש הקדושה השיעית זינאב ובא להגן על המסגד המקודש לשיעים בדמשק).

האינטרס האיראני ליצור רצף יבשתי מאיראן,דרך עיראק,עבור בסוריה ודרך לבנון עד לים התיכון שמגדילה את ההשפעה השיעית על חשבון הסוני וכמובן "לעטוף" את גבולות ישראל.

****************************

תורכיה:

בפתיחה חשוב לזכור שתורכיה (עדיין) חברה בברית נאט"ו והיא חלק (כמעט) אינטגרלי מאירופה (על איומי תורכיה על אירופה ניתן לקרוא כאן).

תורכיה,מדינת אסלאם (כן אפשר כבר לשכוח מחילונה של תורכיה כבר) סוני. בסוריה הייתה תורכיה  לצדם של המורדים הסורים, וניסתה לשחק תפקיד של מתווכת המרכזית בפתרון המשבר בסוריה. ארדואן, שרואה את עצמו כשולטן (בדומה לפוטין שרואה את עצמו כצאר) יש שאיפות להחזיר את תורכיה לימי השולטנות (מוזמנים להציץ בארמונו של השולטן בסרטון מטה).

התורכים חרדים מהקמה של כורדיסטאן הגדולה שתכלול את החלקים הכורדים במה שהיה עיראק ובינתיים הפך לאוטונומיה של –כורדיסטן העירקית  תחבור לזו המתהווה ב-רוז'אבה הסורית ותאיים על המערכת יחסים המתוחה ועקובה מדם עם המיעוט הכורדי בתורכיה, שישאפו לאוטונומיה או חבירה לאחת האוטונומיות או יצירתה של כרודיסטאן הגדולה.

לתורכיה שאיפה ברורה לשבת בצמתי ההחלטה שיתקבלו ההחלטות בחלוקת השלל ואבטחת האינטרסים שלה במרחב.

***********************

אז מה הוחלט באמת ב "הסכם מוסקבה" ? המשך יבוא….

About Post Author

קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
מודעות פרסומת

About קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

השאר תגובה