מודעות פרסומת
ציור של פסל החירות בחיג'אב, צילום מסך

החיג'אב – סיפורו של מאבק משפטי, חברתי ופוליטי

0 0
Read Time:4 Minute, 3 Second

בשעות האחרונות מפורסם ברחבי הרשת, פסק דין שהסתיים בפשרה, במסגרתה משטרת לונג ביץ' (קליפורניה), הסכימה לשלם 85,000$  כדי ליישב תביעה פדרלית שהוגשה על ידי אישה מוסלמית אשר  במהלך תהליך מעצרה, הוסר החג'אב שלה על ידי קצין זכר. פסק הדין, שאושר ביום שלישי, מסיים את המאבק המשפטי שנערך על ידי קירסטי פאואל, מוסלמית אפרו-אמריקאי. התביעה שלה, שהוגשה בשנת 2016, הניעה את משטרת לונג ביץ', לבטל את מדיניותה שלה להסרת כיסויי ראש על בסיס דתי.

המקרה אירע במאי 2015, כאשר פאואל ובעלה נעצרו על ידי שני קצינים משטרה. השוטרים דרשו והיא סיפקה להם את פרטי הזיהוי שלה. כאשר קצינים הריצו את שמה במסד הנתונים שלהם, הם גילו כי היו כנגדה שלושה צווי מעצר על גניבות קטנות, גניבות רכב והתנגדות למעצר, עפ"י טענת המשטרה.

פאוול לא ידעה כי הוצא צו על עבירת גניבות קטין ב -2002, ואת הצווים האחרים הוצאו לאחר שאחותה של פאואל השתמשה בשמה ללא אישורה, על פי התביעה הפדרלית. הקצינים עצרו את פאואל למרות שבעלה ביקש שאת המעצר תבצע קצינה שתקרא למקום, שכן מגע פיזי חייב להיעשות על ידי אישה. הקצינים סירבו ואזקו את פאואל, הסירו את החיג'אב שלה והכניסו אותה ל – 24 שעות מעצר.

כתב התביעה שהוגש נגד המשטרה כלל את הטיעון:

"היא בכתה לאורך כל החוויה וההשפלה , כאשר אמונותיה הדתיות  הופרו. היא הרגישה שהקצינים הזכרים והאסירים הגברים ראו חלקים בגופה שלא היו צריכים לראות, על פי אמונתה הדתית ".

*****

מסתבר כי המקרה הזה השפיע על הוראות ונהלי המשטרה המקומית:

"לאחר הערכה יסודית של המדיניות שלנו, שכללה סקירת נהלים המשמשים את רשויות אכיפת החוק באזור, נקבע כי יש צורך בתיקון למדיניות שלנו", נאמר בהודעה שנמסרה לתקשורת. "משטרת לונג ביץ' מכבדת את הזכויות והאמונות הדתיות של כל האנשים, וממשיכה לבחון את המדיניות, שכן אכיפת החוק היא מקצוע מתפתח".

*****

החיג'אב, שהוא כיסוי הראש לנשים, נמצא בחודשים האחרונים במרכז של דיונים, חקיקה ומעסיק את המערכת המשפטית בכל העולם.

מצד אחד, הטענה כי זה לא רק חובה דתית , אלה אמירה פמיניסטית המאפשרת לאשה להביע את עצמה, כאשר ללא ספק האשה המזוהה ביותר בעולם בהקשר זה, היא הגב' לינדה סרסור.

ציוץ של לינדה סרסור על חיג'אב

*****

חלק נוסף להחדרה אופנתית של החיג'אב, היה לחשוף את "ליידי איסלאם האמריקאית", לבושה בחיג'אב המורכב מדגל ארה"ב, כאמירה חברתית, כחלק מצעדת הנשים.

חיגאב אמריקאי

ציור של פסל החרות, עטופה בחיג'אב, שנשלחה לאחרונה לחבר בית הנבחרים J. Luis Correa (דמוקרט, קליפורניה) ע"י סטודנטית אמריקאית במסגרת תחרות ציורים ונתלתה בחדרו, מעוררת סערה ציבורית .

 

*****

המצדדים בלבישת החיג'אב, מביאים אף טיעונים כי ממצאי מחקר  שפורסם בכתב העת המדעי British Journal of Psychology ב – 2014 , מעיד כי נשים בריטיות שנוהגות לעטות חיג'אב דיווחו על דימוי גוף חיובי יותר, היו פחות מודאגות לגבי המשקל שלהן ופחות מושפעות מאידאל היופי המוצג בתקשורת המערבית. 

*****

עד כדי כך פועלת התנועה בכל אפיק אפשרי לשכנע את לבוש החיג'אב, שאפילו הופק שיר היפ -הופ מדליק ע"י הראפרית Mona Haydar – , המסביר למה כדאי ללבוש חיג'אב, וכמה COOL זה.

*****

מהצד השני, יש את חקיקה ברחבי העולם האוסרת את לבישת החיג'אב והבורקה, עליה כתבתי בעבר. לאחרונה, בית הדין האירופאי לצדק (The European Court of Justice) קבע כי מקום עבודה יכול לאסור על עובדות מלהגיע לעבודה עם חיג'אב, כיסוי ראש הנהוג בקרב נשים איסלמיות, אבל רק כחלק מאיסורים הכוללים סממני דתות אחרים, כמו כיפה, טורבאן או צלב. בית המשפט קבע כי "חוקים אשר אוסרים את הנראות של כל סממן פוליטי, פילוסופי או דתי אינו מהווה הפליה באופן ישיר".

*****

ד"ר ביל וורנר (BILL WARNER) , מסביר בטיוב הקצר הזה את הסיבות הפוליטיות והמשמעויות של   לבישת חיג'אב ומסביר בהרצאה הקצרה שלו, מדוע אסור בתכלית האיסור לאפשר לנשים ללבוש במרחב הציבורי במדינות בהם לא שולט חוק האיסלאם את לבישת החיג'אב. שווה להשקיע 7 דקות ולהבין את טיעוניו לעניין זה והמשמעויות התאולוגיות והפוליטיות מאחורי לבישת החיג'אב.

****

אבל לא רק מוסדות פוליטיים ומשפטיים מתחבטים בשאלת לבישת החיג'אב.

רק לאחרונה החליטה פיב"א ( ארגון הכדורסל הבינ"ל) לאפשר את השימוש בכיסוי ראש ממניעים דתיים. שינוי תקנת פיב"א ייכנס לתוקף ב-1 באוקטובר 2017. לפי ההחלטה, כיסויי הראש יהיו שחורים, לבנים או בצבע הדומיננטי של הקבוצה. אסור שכיסויי הראש יסתירו חלק מהפנים ואסור שתהיה להם יריעה שיכולה להסתיר את הפנים או את הצוואר, או אלמנט שבולט החוצה.

אם קשר, או בלי קשר, התאגיד הבינ"ל נייקי, החליט להסתער על שוק "החיג'אב הספורטיבי".

 פיפ"א (ארגון הכדורגל הבינ"ל),  אישרה עוד ב-2014 על לבישת כיסוי ראש דתי במשחקי כדורגל, כולל חיג'אב, לאחר שבשנת 2011 אסרו על נבחרת איראן להופיע למוקדמות הטורניר האולימפי בטוענה כי אסורה לבישת סממנים דתיים על מגרש הכדורגל.

*****

תופעת החיג'אב כהצהרה תרבותית, מולטי קלטוריסטיות ואף פמיניסטית מחד, לעומת הגישה שמדובר בסממן פטריאכלי, מסרס ומצר חירויות נשיות מאידך, ימשיך כנראה ללוות אותנו בשנים הקרובות…

נהנתם? מוזמנים לעשות לדף לייק ולעקוב אחרי דף קצרצרים בפייסבוק

About Post Author

קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
מודעות פרסומת

About קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

השאר תגובה