כבר ביום חמישי, ועוד לפני הצעדים שנעשו, ניתח כותב שורות אלה, את המהלך לבידודה של קטאר ע"י הציר הסוני שמובל ע"י סעודיה המפרציות ומצרים כנגד קטאר.
הנסיכות הזעירה של קטאר, שיחקה לאורך השנים את המשחק הכפול. מצד אחד חלק מהציר הסוני הבינ"ל למלחמה בטרור, מארחת את הבסיס האווירי האמריקאי הגדול בשטחה ואפילו מקיימת יחסים (מתחת לרדאר) עם מדינת ישראל, אך מהצד השני ובאותה העת, פועלת יחד עם שותפתה איראן במסגרות כלכליות לכריית גז, תמיכה באחים המוסלמים ובתנועת הבת שלה החמאס.
אתמול נחתה ההודעה הדרמטית על השעיית היחסים של הציר הסוני עם קטאר ומטרת מאמר זה, לנסות ולהבין את הנזק ההקפי והמשמעויות של הכרזה זו.
*****
המדינות שהצטרפו להחלטה כוללות את: ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות, מצרים, בחריין, תימן, לוב והאיים המאלדיביים
קודם כל ולפני הכל, מה הם "הפשעים" בהם מואשמת קטאר?
1. ערעור היציבות האזורית
2. תמיכה בארגוני טרור ובהם: בדאעש (המדינה האסלאמית), אל – קאעידה, אחים המוסלמים ובתנועת הבת שלהם חמאס.
3. התערבות בענייני מדינות אחרות (בעיקר באמצעות רשת אלג'זירה , אבל גם בתמיכה ישירה בארגוני טרור).
ידיעה מעניינת בפייננשל טיימס, בה נתקלתי (באדיבותו של עוזי נבות בפורום "תופסים ראש עם דאעש"), מצביעה כי ייתכן וה-"קש ששבר את גב הגמל" בהקשר זה , היה העברה של 1 מליארד דולר ככופר לאיראן וארגון אל-קעידה, לשחרורם של 26 ציידים, מהם חלקם השייכים למשפחת המלוכה, שצדו בדרום עיראק.
*****
סגירת המרחב האווירי והגבולות היבשתיים והימיים
סעודיה, מצרים, בחריין ואיחוד האמירויות סגרו את השמים שלהם לטיסות יוצאות שלהם לקטאר, אך בעיקר של חברת קטאר איירווייז אליהן. מעבר לכך, תאלץ החברה הקטארית לבצע עיקוף של המרחב האווירי של המדינות המחרימות, ולהאריך את הטיסה לאירופה בשעתיים לפחות, תוך שהיא תעשה שימוש במרחב האווירי של איראן (בהקשר זה, ראוי לציין כי טיסות החברה הקטארית, המופעלות בשיתוף ארקיע המובילות לקפריסין ומשם ליעדי המשך באמצעות החברה הקטארית, הופכות למסוכנות ביותר לישראלים, וראוי להתייחסות דחופה של אזהרת מסע).
התמונה המצורפת מראה את המסלול החדש של הטיסות מעל איראן והתוספת של כשעתיים טיסה לכיוון אירופה.
ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הודיעו על סגירת כל מעברי הגבול היבשתיים עם קטאר. המשמעות של סגירת המעברים היבשתיים קריטית בהיבטים רבים.
ראשית, מדי יום נכנסות לקטאר דרך הגבול היבשתי עם סעודיה אלפי משאיות שנושאות מוצרים דוגמת חומרי בנייה, סחורות שונות, אך בעיקר מוצרי מזון. כ-40% מהמזון של קטאר מגיע בדרך זו. המשמעות של סגירת מעבר הגבול ,תחייב את קטאר לארגן מחדש את יבוא המזון. זה עלול לקחת זמן, ולגרום באופן מיידי להתייקרות המזון במדינה. חשוב לציין כי איראן מיהרה להתחייב להעביר לקטאר אספקת מזון טריה דרך הים.
התוצאה של החשש למעבר סחורה, הביאה לתורי ענק ברשתות הסופרים בקטאר, ובחלק מהמקרים אף לדיווחים על מדפים שהתרוקנו שהביאו להחלטה של השלטונות הקטארים על הקצבת רכישת מזון.
גם בתחום של הסגר הימי, שימנע מאוניות קטאריות לעשות שימוש במים הטראטוריליים של מדינות המפרץ, מדובר במכה קשה.
*****
התייחסות העולם להחלטה
הציוץ מלפני מספר דקות של הנשיא טראמפ, לא מקל על מצבה של קטאר:
" במהלך ביקורי האחרון למזה"ת, הצהרתי כי לא ניתן יהיה עוד לממן אידיאולגיה רידקאלית. המנהיגים הצביעו על קטאר – ראו!".
הציוץ לכל הפחות מגבה את פעילות הציר הסוני או בהקשר יותר רחב, מגבה ומצביע על טראמפ כמי ש"סלל" את הדרך להטלת הסנקציות על קטאר.
חלק אסרטגי חשוב של קטאר היה מימון של הקמת בסיס חיל האוויר האמריקאי אל חודיד ע"י דוחא ,השייך לפיקוד מרכז של הצבא האמריקאי ומהווה "פוליסת ביטחון" למניעה של פלישה וכיבוש המדינה (בדומה לפלישה לכווית של סדאם חוסיין בתחילת שנות ה – 90.
עוד מוקדם לנבא את המשמעות של היחס האמריקאי והפעילויות האפקטיביות הכרוכות במעשה שכזה , אבל אם הקטארים "בנו" על המליארדים "שנשפכו" באמריקה , כדי שיתורגמו למטריה ביום סגרירי, הרי שנכון לעכשיו, המטריה מנוקבת וגם נראה כאילו המנגנון איננו נפתח….
גם משר החוץ הרוסי לברוב , שמע שר החוץ הקטארי, רחמאן אל – תאני כי עליהם מוטלת האחריות לפתרון המשבר עם הציר, וכל זה בבחינת חדשות רעות למדי לקטארים….
המשך יבוא….
נהנתם? מוזמנים לעשות לייק ולהיות הראשונים לקבלת הפוסטים בעמוד "קצרצרים" בפייסבוק