לא רבים נחשפו השבוע לידיעה מרעישה, כזו שלא רק ראויה לפתוח את מהדורות החדשות , אלא להכתיב את הניוז סייקלינג. בהודעה צנועה לעיתונות, התבשר הציבור כי : תוך 8 שנים ובהשקעה של כ-20 מיליארד שקלים יוקם צינור הגז הימי הארוך בעולם, כך סוכם בפסגת שרי האנרגיה שאירח השר שטייניץ.
********
בפסגה חתמו שרי האנרגיה של ישראל, קפריסין, יוון איטליה והאיחוד האירופי על הצהרה משותפת לקידום הנחת צינור הגז הטבעי הימי הארוך בעולם ישראל-אירופה. במפגש השתתפו: השר לפיתוח כלכלי של איטליה Carlo Calenda, שר האנרגיה היווני Giorgos Stathakis, שר האנרגיה הקפריסאי Yiorgos Lakkotrypis ונציב האיחוד האירופי לאקלים ואנרגיה, Miguel Arias Cañete. הצינור המתוכנן באורך של כ-2,000 ק"מ, בעלות של כ- 20 מיליארד שקלים צפוי לקום עד שנת 2025 ויהווה אפשרות ייצוא נוספת של גז טבעי מישראל לאירופה. במהלך מפגש הפסגה חתמו שרי האנרגיה על הצהרה משותפת לפיה המדינות מחוייבות לקידום הפרויקט וכן תוקם קבוצת עבודה לקידומו ולהשגת הסכם בינ-מדינתי משותף בעניין זה. כמו כן הודיעו השרים כי הם מאמצים את המסמך המקצועי המשותף שהכינו מנכ"לי משרדי האנרגיה בו נקבע כי הפרויקט הוא בעל התכנות הנדסית וכלכלית ובעל ערך אסטרטגי.
******
בעבר כתבתי על הימים הטובים המצפים לגורלה הגאו-אסטרטגי של ישראל במרחב, אך דומה כי יש לעצור רגע ולהתייחס לנושא השפעת הפיכת ישראל ליצואנית גז על מערכת היחסים של ישראל במרחב.
******
בין התאריכים 10-11/4, בעיר הציורית של Lucca שבחבל טוסקנה באיטליה, תתקיים ישיבת ה – G7 של שרי החוץ. בשולי הישיבה תוצג התוכנית להנחת צינור גז בין האגן המזרחי של הים התיכון (ישראל וקפריסין) דרך יון לאיטליה, בהשקעה של האיחוד האירופי וחברות אנרגיה בינ"ל בעלות של מליארדי אירו, מהאזור שזכה כבר למונח כלכלי: משולש האנרגיה (Energy Triangle).
******
האירופאים הם שוק עצום שצורך למעלה (נכון לשנת 2014) מ- 409 מליארד מטרים מעוקבים (BCM) גז בשנה. עיקר הגז לאירופה מגיע מרוסיה, (לה יש מחלוקות משמעותיות עם מדיניות החוץ הרוסית),מאגרים מדלדלים בים הצפוני ,צינור גז מצפון אפריקה וגז נוזלי מארה"ב. השוק הישראלי והשוק הקפריסאי הקיים, ובעיקר העתודות שטרם נקבעו, מהווים גיוון למקורות האנרגיה הקיימים.
*****
עפ"י נתוני משרד התשתיות המובאים בטבלה מטה, השוק הישראלי בלבד, מהווה פוטנציאל של ממש להולכה של גז לאירופה וזה עוד לפני מרבצי הגז שנמצאו במים הטריטוריאליים של קפריסין המצדיקים את ההשקעה בתשתית להולכתו של הגז.
*********
המרבצים העצומים של הגז הישראלי, (מעבר להכנסה המוערכת של נגיד בנק ישראל הקודם, סטנלי פישר, שתעמוד על כ – 500 מליארד ש"ח ל – 25 שנה) משנים את חשיבותה של ישראל במרחב. ההחלטה (ככל שתתקבל השבוע) להקמת צינור דרך קפריסין,יוון ומשם לאיטליה מחד, והאפשרות להקמה של צינור שכזה לטורקיה מאידך (או יחדיו) מעביר לידיים של ישראל עוצמה דיפלומטית, גיאו-אסטרטגית משמעותית של "המדינה עם היד על השיבר" – ועל חשיבות היכולת למנף אנרגיה לדיבידנדים, אין באמת צורך להרחיב.
נהנתם? מוזמנים לעשות לדף לייק ולעקוב אחרי דף קצרצרים בפייסבוק