בעבר כתבתי בהרחבה על הדיל של אובמה-קרי , למסגר את ועידת פריז לכדי החלטה מחייבת עפ"י פרק 7. לשמחת כולנו, ניתן כעת לנשום לרווחה כי החלטה שכזו לא תגיע למוע"ב. אז מי הם האחראים על הדיפת המהלך שאותו כיניתי ה-"ארמגדון"? כל השותפים לסיכול המהלך בפוסט הבא:
דונאלד טראמפ:
מעבר ל-"התקפת הציוצים" של טראמפ בהקשר להחלטה 2234, טראמפ העניק ראיון לעיתון הטיימס הלונדוני שהתפרסם ערב הועידה בפריז. טראמפ קרא לשלטונות הבריטיים להתייצב לצידה של ישראל. בריטניה מחזיקה בזכות וטו במליאת האו"ם, לפיכך, הנשיא הנבחר טראמפ קרא לממלכה הבריטית להשתמש בזכות זו על מנת לטרפד החלטות שמתקבלות נגד ישראל. בתוך כך, טראמפ גינה בחריפות את נשיא ארה"ב היוצא ברק אובמה. לדבריו, אובמה טעה בחריפות כשבחר לא להתערב בהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם שגינתה את פעולותיה של מדינת ישראל בהתיישבויות ביו"ש.
עפ"י עיתון הפיינשל טיימס, ב- 9 לינואר, שר החוץ של בריטניה, בוריס ג'ונסון, תיאם עמדות בהקשר לנושא זה במהלך הפגישה שלו עם חתנו של טרמפ – ג'ראד קושניר (שמונה אגב מאז לשליח מדיני של טראמפ) ו- סטיב באנון, יועצו הבכיר של טראמפ.
בריטניה
השחקנים העיקריים למהלך היו הבריטיים. כידוע,בריטניה היא אחת מ – 5 החברות הקבועות (ארה"ב, סין, רוסיה, צרפת, בריטניה) שרשאיות להטיל וטו על כל החלטה במוע"ב. בריטניה כבר אותתה על אי שביעות רצונה מההחלטה המתגבשת כאשר נזפה בפומבי בג'ון קרי (וידיאו מצורף), אך הגדילה ועשתה כאשר מצד אחד שלחה פקיד מדרג נמוך במיוחד ומהצד השני מנעה (יחד עם אסטוניה והונגריה) החלטה של האיחוד האירופי (חייבת להתקבל פה אחד) למיסגור ההחלטה והבאתה במסגרת פרק 7 למוע"ב.
השילוב המשולש של איום בהטלת וטו, גיוס שותפות ומניעת הצעת החלטה אירופית, היוו את "נשיקת המוות" ליוזמה של קרי.
רוסיה
רוסיה עמדה על הרגליים האחוריות בהקשר של יוזמתו של קרי. בהודעה רשמית שפרסם שר החוץ לברוב, הוא קבע כי מו"מ חייב להיות ישיר ובין הצדדים. זאת ועוד, רוסיה אותתה לגבי חשיבותה של הפגישה בכך ששלחה את השגריר לפריס, אלכסנדר אורלוב ולא הטריחה דרגים חשובים יותר להשתתפות בכנס.
אוסטרליה
הדובר של שרת החוץ האוסטרלית,ג'ולי בישופ, התראיין ל – ABC האוסטרלית וצוטט כאומר: "למרות שאוסטרליה השתתפה בכנס פריז,זה לא אומר שאנחנו נסכים עם נוסח ההחלטה. החלק החשוב ביותר הוא חידוש השיחות הישירות בין הצדדים".
ישראל
ראש ממשלת ישראל ושר החוץ שלה , בנימין נתניהו, ניצח על מלאכה המורכבת של בלימת ההחלטה הקשה וזאת דווקא בימים בהם הוא נחקר במשטרה וסופג ביקורת ציבורית קשה.
נדמה לי, שלמרות ה"התחלקות" במערכה הראשונה באו"ם ( החלטה 2234), הפעם היה נתניהו ערני לחלוטין ומוכן ברמה הגבוהה ביותר.
כבר בכנס השגרירים בסוף דצמבר, התריע נתניהו: " "ועידת פריז היא ועידת סרק, אבל יש סימנים שינסו להפוך החלטות שיתקבלו שם להחלטה נוספת במועצת הביטחון, זה כבר לא סרק. והסימנים הללו הם לא מעטים. לכן המאמץ הראשון שאנחנו עסוקים בו כרגע זה למנוע החלטת או"ם נוספת, החלטה נוספת של מועצת הביטחון וכן למנוע גם החלטת קוורטט. משקיעים בזה מאמץ מדיני גדול וזה גם צריך להיות המאמץ העיקרי שלכם בימים הקרובים. זה לא ייקח הרבה זמן אבל זה יעסיק אותנו בשבועיים הקרובים וצריך להצליח. זה הדבר החשוב ביותר, המיידי".
נדמה לי,שכולנו חייבים להסיר בפניו את הכובע על מהלך הבלוק לדיל על בסיס פרק 7 של האו"ם.
אובמה-קרי
שיהיה ברור. הכוונה לביצוע המהלך הייתה ידועה ולמעשה,אילו לא היה נערך קרב הבלימה, הרי שמחר היו מתאספות חברות מוע"ב ומצביעים על החלטה קשה לישראל. עצוב וכואב, שאקורד הסיום של השניים, היה החלטה שדגל שחור של אי לגטימיות היה מתנוסס מעל ראשה. כנגד הברית עם ישראל, כנגד חברי הקונגרס בכלל וכנגד חברי המפלגה הדמוקרטית בפרט, כנגד עמדתו של הנשיא הנבחר,שייכנס לתפקידו בסוף השבוע. בהקשר זה , הטלפון הפחדני של קרי לנתניהו "להבטיח" כי ארה"ב תמנע החלטה נגד ישראל, היא לא יותר רצון לקושש קופון פאטתי מהסיטואציה שהתהפכה על ה"צמד -חמד".
נהנתם? מוזמנים לעשות לדף לייק ולעקוב אחרי דף קצרצרים בפייסבוק