מודעות פרסומת
ביקור נתניהו באיפאק, קרדיט - מאגר התמונות הלאומי

על נתניהו, איפא"ק וקו השבר

0 0
Read Time:5 Minute, 42 Second

רגע לפני כניסת השבת, צייצה איפא"ק את הציוץ הבא:

ציוץ איפא"ק לפני כניסת השבת

הציוץ הזה עורר סערה תקשורתית בארץ, בארה"ב ובכלל בעולם, ולא במקרה.לפני שנעבור לניתוח של המהלך עצמו, ולטובת הקוראים שלא מכירים את איפא"ק, רצ"ב תקציר על הארגון ומשמעותו.

ארגון איפא"ק   (AIPAC) שהוקם בשנות ה – 50 של המאה הקודמת, הינו חברת הלובי (השדולה) הוותיקה ביותר לקידום היחסים שבין המדינות ישראל וארה"ב, וגם הגדולה מביניהן. את ה – DNA של הארגון ניתן לסכם כפי שנוסח על נייר המכתבים של הארגון בראשית שנות ה-50:

"The Committee conducts public action with a view to maintaining and improving friendship and good will between the United States and Israel"

המקים של איפא"ק, ישעיהו לאו "סי" קנן –   Isaiah Si Leo Kenen  שהיה בהשכלתו משפטן ובהכשרתו עיתונאי, הקים את הארגון על בסיס של רישום כחברת לובי מקומית. המהלך נעשה במחשבה תחילה וכדי להימנע מהצורך של רישום איפא"ק תחת החוק האמריקני –  FARA  Foreign Act Registration Agents . החוק שחוקק בשנת 1938, הועבר כדי להגביל חדירה של סוכנים נאציים וקומוניסטים. לשון החוק של רישום סוכנים זרים מחייבת אותם להירשם במשרד המשפטים האמריקאים ולפעול תחת מגבלות חמורות ופיקוח הדוק של הרשויות. מאז הקמתה ועד היום, פועלת איפא"ק, במסגרת ארגון ללא כוונת רווח, שאיינו זכאי להקלות מס בגין תרומה (מהלך שנעשה מחשיבה מתוכננת), הרשום כהתארגנות של חברת לובי אמריקאית, הפועלת עפ"י הנגזרת מהנרטיב שטבע קנן בעת הקמת הארגון, האומר:

"Embassies talked to the State Department, and American voters talked to their Congressman. An American lobbyist should work for an American Organization".

בכך הצליחה איפא"ק להימנע מההגדרה של "רישום סוכן זר" עוד מראשיתה. כדי להבין את גודלו של הארגון אפשר להביט במספרים מכנס המדיניות שלו לשנת 2018: לכנס הגיעו מעל 18000 משתתפים ששילמו $600 לכרטיס בתעריף הנמוך ביותר (מכל 50 המדינות בארה"ב, כאשר מתוך כלל המשתתפים נכחו 3600 סטודנטים מ – 675 אוניברסיטאות, שערכו 2 פגישות בכל 535 משרדי החברים בקונגרס).

מעל 100,000 חברים רשומים פעילים בארגון, במבנה של מטה מרכזי בוושינגטון ועוד עשרה סניפים אזוריים ברחבי ארצות הברית. עפ"י GUIDESTAR, איפא"ק פעלה נכון לשנת 2016, בתקציב של 429,949,105 מיליון דולר ומעסיקה 465 עובדים. 

כדי להבין את חשיבותה של איפא"ק, נתבונן בשני סקרי עומק משמעותיים שנערכו והתייחסו בין היתר לאיפא"ק. הסקר הראשון נערך בשנת 1997 עבור העיתון Fortune ודירג את  המתודולוגיה של הבדיקה, כללה משלוח של 165,2 שאלונים לחברי בית הנבחרים וסנטורים, לצוות העוזרים של חברי הקונגרס, חברות לובי מקצועיות. בסקר הזה, דורגה איפא"ק כשדולה השנייה בגודלה בוושינגטון.

בסקר נוסף שנעשה בשנת 2005, בקרב אנשי מקצוע הקשורים לפוליטיקה, נמצא כי איפא"ק תופסת את המקום השני, במה שכינה העיתון "מדד השרירים בוושינגטון".

הכלים שבהם פועלת איפא"ק לחיזוק הברית האסטרטגית מתמקדים בכתיבה של הצעות חוק, ניירות עמדה, קבוצות חשיבה, המלצה על חברי קונגרס ומועמדים לנשיאות הפועלים למען ישראל והודעות לעיתונות. כמו כן, נערכים סיורי הכרות לחברי קונגרס, סנטורים וצוותיהם בישראל (באמצעות ארגון המשנה – Israel AIEF-AIPAC), ללימוד והכרה של הסוגיות הקשורות לישראל ו/או ליחסים של ישראל-ארצות הברית ועוד פעולות הנוגעות ליחסים אלו.

עיקר אזורי הפעולה של איפא"ק מתרכזים בהסברה, הכוונה, יעוץ, וחינוך מלמטה (הבוחרים) למעלה (גבעת הקפיטול) ובכיוון ההפוך (סיורים חינוכיים בישראל למובילי דעה בממשל, אקדמיה, עיתונות). איפא"ק מקפידה לפעול ללא הבדל של השקפה פוליטית (דמוקרטי, רפובליקני או עצמאי) מתוך ההבנה, כי שיתוף חוצה מפלגות, משרת הן את המטרה של קידום החקיקה לטובת ישראל והן את שימור רצף היחסים בין ישראל לארה"ב, במנותק מהמפלגות השולטות בקונגרס בכל נקודת זמן.

עתה, לאחר שקיבלנו סקירה קצרה על הארגון, עוצמתו וההיסטוריה שלו, ניתן לעבור לאירוע ההיסטורי שקרה ערב כניסת השבת.

הארגון, שכאמור נסמך על תמיכה דו-מפלגתית, לא יכל היה להחריש על המהלך שעשה נתניהו להכניס את יורשי דרכו של כהנא, בקונינטורה פוליטית, הישר לכנסת ישראל באמצעות "שריון רוה"מ" במקום ה – 28 ברשימת הליכוד, באופן כזה שרשימת הבית היהודי תעניק את מקומות 5 ו – 8 לרשימת "עוצמה יהודית" במפלגת הבית היהודי.

שוו לנפשכם, כיצד יכלו השתדלנים של איפא"ק לדפוק על דלת של חבר קונגרס דמוקרטי או סנטור רפובליקני, ולבקש את תמיכתם בחוק המונע BDS, בשעה שרשימה שבבסיסה ישנה קריאה לחרם על ערבים אזרחי ישראל.

זה מצב שהכניס את הארגון למלכוד בלתי אפשרי.

זאת ועוד, הבסיס של יהדות ארה"ב הינו בסיס ליברלי, שנושא השמירה על זכויות האדם והמאבק בגזענות הוא הדבק המשמר את הקצוות הפוליטים השונים, ובעצם ה – DNA של יהדות ארה"ב. למעשה, היה זה ראש הממשלה מטעם הליכוד, יצחק שמיר ז"ל, שלחם בכל כוחו בעניין הכנסת הרב כהנא לכנסת, ושימו לב לעבודת המחקר שעשה השר וח"כ לשעבר מיכאל איתן, המשווה בין חוקי הגזע הנאציים ותורתו של כהנא, שימת לב מיוחדת למשפט האחרון והמסכם של הטקסט:

השוואה של מיכאל איתן, מקור לא ידוע

לשדולה לא הייתה אפשרות אחרת אלא להניף כרטיס צהוב בפניו של יו"ר תנועת הליכוד ורוה"מ, אותה החברים בתנועה מוקירים ומעריכים. זאת אותה השדולה ששילמה מחיר יקר בשנת 2015, שארגנה את כל הגייסות נגד הדיל עם איראן, על הראש של אובמה, וזכתה לקיטונות של בוז והפסד פוליטי בצד הדמוקרטי-ליברלי של המפה. אך נושא ההכנסה של מפלגה גזענית (מה שעד לא מזמן היה גם בפוליטיקה הישראלית) של הכנסת מפלגה גזענית, פשוט לא יכל היה להשאר ללא תגובה.

אשר על כן, שוגר הציוץ הזה, שלא מתייחס ישירות לרוה"מ, ונשען על ריטוויט של ציטוט אחר (הועד היהודי האמריקאי), בכדי ללכת עם ולהרגיש בלי.

יחד עם זאת, ולהערכתי איפא"ק לא צפו את הניוז סייקל שיקבל הציוץ שלהם, שפשוט השתלט על סדר היום בישראל, בגלל העובדה שהארגון לא מתערב בפוליטיקה פנימית בישראל או בארה"ב, אלא מקדם את הקשר בין ישראל לארה"ב וההפך.

הניוז סייקל והאופן בו הוצג הנושא והמרכזיות שלו בתקשורת, הביאה אותם לדעתי למהר ולצייץ כי רוה"מ בוא יבוא לכנס וינאם בו, מיד לאחר צאת השבת בארה"ב, שעה 03:00 שעוננו:

ציוץ ביבי הוזמן לכנס

הציוץ והמהירות בה שוגר, היה ניסיון "לעצור את הדימום", כי בטווח הארוך, הציוץ הזה, יפעל כנגד הארגון וכנגד הקשרים המיוחדים שלו עם רוה"מ הישראלי מחד, ומחבריו האמריקאים מאידך.

מוקדם עוד לצפות כיצד רעידת האדמה הזו תשפיע על הכנס עצמו (האם חברים יקומו ויעזבו או ישרקו בוז לרוה"מ?) וכיצד זה ישפיע על העבודה היום-יומית של הארגון בקונגרס, אבל נדמה לי שאנחנו כחברה, צריכים רגע לעצור ולקחת הזדמנות להסתכל במראה הענקית שהוצבה לנו מול העיניים, כמו בניסוי המצורף מטה עם הצפרדע.

בשנים האחרונות אנו כחברה מצליחים לחצות קווים שהיו נראים פעם כלא אפשריים או דימיוניים. היכולת שלנו להתאים את עצמנו בשלב הזה ולהכיל את המסרים, משול לעליית הטמפרטורה בסיר של הצפרדע. נדמה כי אנו מתקרבים לנקודה שהשרירים יתנוונו ולא נצליח עוד לקפוץ החוצה להציל את עצמנו, וזה המסר החשוב ביותר שצריך לקחת מהפרשת הציוץ של איפא"ק (ככל שהיא אכן הסתיימה).

  • הכותב חוקר את ארגון איפא"ק, וכתב עבודת  תזה על הקמתה של השדולה.

 נהנתם? מוזמנים לעשות לדף לייק ולעקוב אחרי דף קצרצרים בפייסבוק, בטלגרם ובטויטר

About Post Author

קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
מודעות פרסומת

About קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

השאר תגובה