מודעות פרסומת
הזדהות של קבוצת הפוטבול הסטיילרס עם הקהילה היהודית

על אנטישמיות, גאווה יהודית-אמריקאית ומבט לעתיד

0 0
Read Time:4 Minute, 31 Second

תקרית הירי האנטישמית של נאצי על חברי הקהילה היהודית לא הייתה הראשונה וכנראה גם לא האחרונה לצערנו. הקהל היהודי בארה"ב אומנם זכה תמיד לחופש פולחן מלא, והשתלב טוב יותר כמעט מכל קהילה יהודית אחרת בגולה לאורך ההיסטוריה, אבל האיום על דרך החיים של אינדוודואלים וקהילות יהודיות מאנטישמים מתועבים היא כאן ותשאר למרבה הצער.

קצת לפני שנצלול לעומקם של נתונים, באמצעות הרצח בבית הכנסת "עץ -החיים" שבפיסטסבורג, וממנו נצא בכלל לתופעת האנטישמיות בארה"ב, רקע קצר על בית הכנסת עצמו ועל הקהילה היהודית בפיטסבורג.

בית הכנסת "עץ-החיים" (לא במבנה הנוכחי הקיים כיום) נוסד לפני למעלה מ – 150 שנה. כדי להבין עד כמה היה חשוב דווקא בית הכנסת הזה, אני מצרף קטע מעיתון ב-1912, על ביקורו של הנשיא (אז לשעבר) הנשיא -26, תיאודור רווזוולט ג'וניור, לטקס ביום האחרון של פסח בבית הכנסת "עץ החיים".

תמונה מביקור הנשיא רווזולט 1912

בביקור הוא התייחס לחשיבותו של משה, חשיבות היציאה ממצרים של העם היהודי, והמאבק הסוציאלי הראשון בהיסטוריה, במסגרת תנאי עבודה. העיר פיטסבורג בעברה הייתה עיר גדולה וחשובה בארה"ב, ובכללה עבור הקהילה היהודית ששגשה במקום, ובגלל חשיבותה אף זכתה לאחר את אחד מהישיבות החשובות ביותר ליהדות ארה"ב, באמצע מלחמ"הע ה – 2, ב – 23.1.1943, שהביאה להקמת הארגון היהודי החשוב AMERICAN JEWISH CONFERENCE, שהרחבה על חשיבותה ותוצאותיה, ניתן לקרוא בפוסט שכתבתי פה.

חזרה לימנו אנו ולקהילה היהודית בארה"ב בכלל ובפיטסבורג בפרט.

הקהילה בפיסטבורג היא קהילה יהודית תוססת, אוהבת ישראל, שאפילו (ובניגוד למה שקורה בשאר ארה"ב) נמצאת בפריחה עפ"י סקר שנעשה ע"י אוניברסיטת ברנדייס. בתי הכנסת הם הלב הפועם של הקהילה היהודית. שם נפגשים מדי שבת לתפילה, עורכים ביחד את הטקסים היהודים ( בשעת הירי, נערך טקס שם לילדה שנולדה), ונפגשים למסגרות חברתיות של הקהילה.

מרכזים ובתי -כנסת יהודיים היו תמיד יעד לפגיעה של קיצונים.

כאשר מדברים על סכנות מהימין, מדברים בעיקר על קבוצות ניאו-נאציות, שבחסות התיקון הראשון לחוקה (חופש הביטוי) והתיקון השני לחוקה (נשיאת כלי נשק), מוציאים לפועל אירועים חולניים, כמו למשל זה שהיה בשנת 2014, בעיר קנזס סיטי, אז פתח ניאו נאצי בשם פייזר גלן בירי על מרכז יהודי והרג 3 ופצע עוד רבים במסע רצח אנטישמי.

כאשר אנו מדברים על הקיצונים משמאל, אנחנו מדברים בעיקר על קבוצות המזוהות עם השמאל הרדיקאלי ו/או האיסלמיסטי, המזוהה יותר עם הצד השמאלי של המפה, כמו במקרה של נביד אפזל האק, שבשנת 2006 פתח באש על מרכז יהודי בסיאטל והרג אחת ופצע נוספים, כחלק מהרצון שלו לסיים עם יהודים.

בפברואר האחרון פירסמה הליגה נגד השמצה דו״ח לפיו ב-2017 הייתה עליה של 60% באירועים האנטישמיים בארה״ב. אחת מחמש המדינות בהן התרחשו הכי הרבה אירועים – פנסילבניה (96 אירועים). 

אך האם יש קשר בין עליית הנשיא טראמפ לגזענות? והאם הנשיא טראמפ עצמו מעודד גזענות?

התשובה לכך היא כמובן שלא!

ראשית, הרוצח עצמו, הצהיר שהוא לא תומך בטראמפ, וכי טראמפ נשלט ע"י יהודים, ובאמצעותו (כמעין אידיוט שימושי) בעולם. הביטו בתמונה שנבחרה, בה הנשיא יושב, ויהודי חרדי עומד מעליו, משל נותן לו הוראות ומנהל אותו.

ציוץ אנטישמי

זאת ועוד, הנשיא יצא בסדרה של התבטאויות ציבוריות כנגד הרצח המתועב, הן בהודעה רשמית, הן בדרכו לאירוע באינידנאפוליס של כנס החקלאים, הן בכנס החקלאים עצמו, ולבסוף במה שלטעמי היה העוצמתי ביותר, בכנס בחירות באילינוי המצורף פה למטה.

זאת ועוד, הנשיא הורה להוריד את הדגל לחצי התורן בכל רחבי ארה"ב, והכריז על ימי אבל על אירוע הטבח בקהילה, והסביר כי החליט להמשיך בסדר היום כרגיל, בכדי לא לתת למרצח הנפשע לפגוע בסדר היום, כפי שהבורסה בניו-יורק נפתחה ב – 12.9.2001.

הניסיונות להאשים את הנשיא באחריות לרצח הנפשע משולות בעיני להאשמה של הנשיא אובמה ברצח בטקסס, לנשיא בוש ברוצח בסיאטל, או לחילופי חילופין, האשמה שברני סנדרס, המועמד היהודי הדמוקרטי, שהיורה James T. Hodgkinson, שהתנדב אצלו בקמפיין וירה בההתקפה על חברי הקונגרס בווירג'יניה שהתרחשה ב-14 ביוני 2017, נעשתה בגלל תנועת "ההתנגדות" לטראמפ, אותה מובילים בכירים במפלגה הדמוקרטית, ובראשם חברת הקונגרס מקסין ווטרס, הקוראת להטריד פיזית חברי קונגרס וסנטורים רפובליקנים, שאף הביאה לפגיעה פיזית בתקיפה כנגד הסנטור פול ראנד שפגעה בצלעותיו, ואף אשתו שאוימה לאחרונה ומרגישה "מפוחדת ומאויימת".

 

על הקהילה היהודית באמריקה

הקהילה היהודית משגשגת בארה"ב, למרות שמדובר על אוכלוסיה שבמספרים נאמדת בכ – 0.5% מאוכלוסיית ארה"ב, היא נמצאת בצמתים החשובים ביותר בארה"ב. בבחירות האמצע הקרובות, שיערכו בשבוע הבא ביום שלישי, 36 יהודים ירוצו לתפקידים מטעם המפלגה הדמוקרטית (למפלגה הדמוקרטית מצביעים בעשור האחרון בין 70-80% מיהדות ארה"ב) ועוד 16 יהודים שירוצו לתפקיד מטעם המפלגה הרפובליקנית, וזה עוד לפני הסנטורים המכהנים היהודיים שלא עומדים בסבב הקרוב לבחירות (דוגמת צ'ק שומר, מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט).

אפשר וצריך לשאוב עידוד מהתגובות המגיעות מכל קצוות הקשת הפוליטית, מכל הדתות, ומכל הצבעים לחיזוק ותמיכה בקהילה היהודית, והתחושה כי יהודים היו ותמיד יהיו בשר מבשרה של ארה"ב. התמונה בראשית הפוסט, תמונה של סולידריות עם הקהילה היהודית בהתכתבות עם הסמל של קבוצת הפוטבול האמריקאית המקומית, ה – "פיטסבורג סטיילרס", הפכה לתמונת הפרופיל של משתמשים רבים ברשת הטוויטר והפייסבוק.

בארה"ב יש כ – 3500 בתי כנסת יהודיים ועוד כ – 250 מרכזים יהודיים, שיקומו היום לבוקר שונה, בוקר של פחד ותחושה של חשש מוצדק מגורלם. ייתכן כי חלק מהמסקנות שחייבת הקהילה היהודית לקחת יהיה ללא ספק להגדיל את אמצעי האבטחה והביטחון שיגנו עליהם בתקופה בה מצד אחד יש עלייה משמעותית של הלאומנות ומהצד השני עליה בגורמים איסלמיסטיים ואנרכיסטיים, שהמכנה המשותף המאוחד של שניהם הוא השנאה ליהודים, היא האנטישמיות.

נהנתם? מוזמנים לעשות לדף לייק ולעקוב אחרי דף קצרצרים בפייסבוק, בטלגרם ובטויטר

About Post Author

קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
מודעות פרסומת

About קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

השאר תגובה