מודעות פרסומת
משבר יחסים, עיבוד גרפי מתמונות של ממשל אמריקאי

השהיית הוויזות הן שיא מתיחות חדש ביחסי ארה"ב -טורקיה

0 0
Read Time:3 Minute, 54 Second

מערכת היחסים של טורקיה – ארה"ב מגיעה לשפל חדש והפעם על הפרק, השהיית ויזות התייר באופן דו-צדדי.

השיא החדש הזה, ראשיתו במעצר בשבוע שעבר של עובד שגרירות אמריקאי מקומי שנחשד בקשר עם רשת FETO.

[ FETO הוא הכינוי של הרשויות בטורקיה לרשת של איש הדת הגולה פתהוללה גולן ,אותו מחשיב ארדואן כמוח מאחורי ניסיון ההפיכה].

****

בעקבות המעצר, צייצה שגרירות ארה"ב באנקרה (8.10) בטוויטר על השהיית כל הבקשות לטיפול בוויזות תיירות לארה"ב.

*****

כמה שעות לאחר ההודעה האמריקאית, הוציאו הטורקים "הודעת מראה" שעוצרת את השירותים הקונסולריים הטורקיים לאזרחים אמריקאים.

*****

בהתפתחות מהשעות האחרונות (9.10) בהקשר זה של "משבר הויזות", נעצר עובד שגרירות ארה"ב מקומי נוסף, יחד עם רעייתו ובנו.

*****

המשבר הזה, של יחסי ארה"ב מתגלגל מזה מספר חודשים ופועל בכמה זירות במקביל.

*****

לאחר ניסיון המרד הכושל של הקצינים בטורקיה, הגישה טורקיה דרישה לארה"ב להסגיר לידיה את מי שהיא מחשיבה כמנהיג המרד, פתהוללה גולן ( הרחבה על האיש והסכסוך עם ארדואן כאן).

עד כה, הרשויות האמריקאיות לא החלו בהליך רשמי של שימוע לפני גירוש לגולן.

*****

תקרית נוספת בין המדינות נרשמה בעת סיורו של ארדואן לוושינגטון בכדי לפגוש את הנשיא טראמפ. במקום פרץ עימות אלים בין מתנגדי ארדואן לבין תומכיו שגם נכחו במקום. בסרטון  מטה, מתועדים מאבטחיו של ארדואן, לבושים בחליפות כהות ועניבות, מכים מפגינים מחוץ לשגרירות טורקיה בוושינגטון , בהם כורדים רבים, שדרשו את שחררו של סלחטין דמירטאס, מנהיג "מפלגת העם הדמוקרטית" (HDP) הפרו-כורדית שנעצר ב-4 בנובמבר 2016 בגין אישומי טרור ובועטים בחלק מהם ששוכבים על הקרקע. שוטרים אמריקנים שהיו במקום ניסו להפריד בין הצדדים הנצים. 

כנגד שנים עשר המאבטחים הוגשו כתבי אישום. שניים מתוך ה-12 שיועמדו לדין, הם בעלי אזרחות אמריקנית ומתגוררים בארה"ב. שאר המאבטחים אינם תושבי ארה"ב.

ההחלטה עוררה זעם של ממש בקרב הממשל הטורקי, שזימן את שגריר ארה"ב באנקרה לנזיפה:

 "זוהי החלטה שגויה, מוטה ונעדרת בסיס משפטי. הקטטה נגרמה בשל כישלונן של רשויות הביטחון המקומיות לנקוט בצעדים הדרושים ואזרחים טורקים אינם יכולים להיות אחראים לאירוע"

נכתב בהודעה לעיתונות שלאחר הפגישה.

*****

אבל בכל הכבוד לסיבות המפורטות, הסיבה המרכזית למתיחות בין המדינות מהצד הטורקי  נובעת עקב תמיכת ארה"ב בכוחות הכורדים הנלחמים במשטר אסד בסוריה.

מאז 2015 ארה"ב משתפת פעולה עם המפלגה הדמוקרטית המאוחדת בסוריה (PYD) והזרוע הצבאית שלה, היחידות להגנת העם (YPG). שיתוף פעולה זה, שנועד לשם מלחמה בדאעש, כולל אספקת נשק וסיוע טכני לכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF), ארגון-גג הנלחם בדאעש, שמורכב ברובו מכורדים ונשלט על-ידי ה-YPG. מעל כולם נמצאת מפלגת הפועלים של כורדיסטן (PKK), ארגון שהוגדר על-ידי מחלקת המדינה האמריקנית כארגון טרור וטורקיה נלחמת נגדו עשרות שנים. הנהגת-העל של הכורדים נמצאת בהרי קנדיל שבצפון עירק. לאחר ששיחות השלום בין טורקיה ל-PKK התמוטטו, הארגון חזר לתקוף את כוחות הביטחון הטורקים ופגע גם באזרחים. אם ה-PKK מקבל נשק אמריקני מידי ה-YPG כדי לפגוע בטורקיה, הדבר מעיב על היחסים בין טורקיה לארה"ב.

*****

לצד החיכוכים של טורקיה עם ארה"ב , עושים רושם שאירוע הפלת המטוס הרוסי ע"י טורקיה נשכח, והצדדים בחרו להתקרב זה לזה.

הם משתפים פעולה בהסכמי אסטנה של איראן-רוסיה-תורכיה, עליהן נכתב בהרחבה כאן ופועלים במשותף לאחרונה במספר צירים משותפים.

*****

הציר המשמעותי ביותר הוא ציר הפעילות הצבאית הטורקית – רוסית המשותפת באזורי הלחימה של אידליב ו-אפרין, שם כוחות המורדים הסורים פתחו במתקפה צבאית נרחבת המגובה על ידי טורקיה ורוסיה. 

 לאחרונה חתמה  טורקיה על הסכם עם רוסיה לרכישת מערכת הנ"מ S-400 , על אף התנגדותה של נאט"ו. לדברי ארדואן, אנקרה כבר העבירה למוסקבה ערבויות להשלמת העסקה, שעלותה מוערכת בכ-2.5 מיליארד דולר.

לפני כשנה, באוקטובר 16, ארדואן ופוטין השתתפו בטקס בילטרלי, בו חתמו שר האנרגיה הטורקי בראט אל-בייראק ועמיתו הרוסי אלכנסדר נובאק על הסכם "הזרם הטורקי" – פרויקט שאפתני להעברת גז מרוסיה לטורקיה ולאירופה דרך הים השחור. ההסכם יכלול הנחת שני צינורות, שיספקו (כל אחד מהם) 15.75 מיליארד מטר מעוקב (BCM) של גז בשנה – האחד לצריכה טורקית מקומית, והשני (שיעבור אף הוא בשטח טורקיה) עבור אירופה. תאריך היעד לסיום הפרויקט – דצמבר 2019. פוטין ציין במסיבת העיתונאים, כי הוסכם שטורקיה שתשלם מחיר מופחת על הגז.

****

האם פניה של טורקיה מחוץ למערב והסכמי נאט"ו?

האם רצף המשברים המתואר עם ארה"ב והאם התיסכול מאי צירופו לאיחוד האירופאי מחד, והמאבקים המתוקשרים שלו נגד מנהגי אירופה ובראשם יחסיו עם גרמניה והתבטאויות שלו על ממשלת הולנד שאותם כינה "ממשלה של נאצים" מאידך, דוחף אותו לזרועותיו של פוטין?

נמשיך לעקוב כאן בקצרצרים….

להצטרפות לדף הפיסבוק של "קצרצרים" ולקבל את הכתבות מיד בזמן עלייתם, יש ללחוץ פה

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
מודעות פרסומת

About קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

השאר תגובה