אתמול, ערך הסנאט את השימוע לרקס טילרסון, מועמד הנשיא לתפקיד מזכיר החוץ של המדינה. ריקסון, חף מכל ניסיון דיפלומטי "מסורתי". אחת הסוגיות שהעלו את החשש בהקשר לרקסון ועברו בעולם הנפט היה עמדתו בכל הקשור לישראל והקונפליקט מול איראן.
***********
טילרסון ( מקור ויקפדיה) הוא יושב ראש, נשיא ומנכ"ל חברת אקסון מוביל מאז 2006.לטילרסון יחסים קרובים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ושניהם מכירים עוד מן התקופה שבה טילרסון שימש כנשיא חברת אקסון נפטגז ברוסיה בתקופת נשיאותו של בוריס ילצין. כמנכ"ל אקסון מוביל פעל בשיתוף עם החברה הרוסית רוסנפט לקידוחי נפט באזור הארקטי. בשנת 2011 טילרסון חתם בשם חברת אקסון על הסכם עם רוסיה לקידוחי נפט באזור שערכם עשוי להגיע ל-300 מיליארד דולר. אף שפעולות הקידוח החלו בים קארה בקיץ 2014, הן הופסקו בעקבות עיצומים שהוטלו על רוסיה על רקע פלישת רוסיה לאוקראינה. הוא כיהן כחבר הנהלת לשכת המסחר ארצות הברית-רוסיה. ב-2013 העניק לו פוטין את עיטור מסדר הידידות של רוסיה.
***********
חברת בת של "אקסון-מובייל", אותה ניהל רקס טילרסון, סחרה עם איראן, סודאן וסוריה. העסקאות בוצעו בזמן הסנקציות שהטילה ארה"ב על מדינות אלו בעקבות תמיכתן בטרור והעלו חשש כי טילרסון לא יהיה מחוייב לבטחון ישראל.
**********
טילרסון השיב לשאלתו של חבר הסנאט הרפובליקני,ג'ון בארסו (JOHN BARRASSO) בשימוע בקשר לישראל: "ישראל הייתה ותמיד תהיה בעלת הברית הכי חשובה שלנו באזור" והתייחס לנאום קרי לאחר ההחלטה כ:" את הנאום הנלווה,מיד לאחר ההחלטה, של מזכיר המדינה אני מוצא כמטריד". באשר להחלטה עצמה אמר: " ההחלטה חתרה תחת ממשלת ישראל והלגיטימיות שלה בהקשר השיחות." וסיכם באשר לקשר עם ישראל : "אנחנו חייבים להתחייב מחדש ולעמוד מחדש בקשר שלנו לישראל בתור השותפה האסטרטגית החשובה ביותר שלנו באזור".
*********
נראה כי בהקשר היחסים של מזכיר המדינה עם ישראל, ניתן יהיה לצפות ליחס אוהד.