מאת: קובי ברדה
השבוע, פורסם הסקר המטלטל במסגרת מחקר של ד"ר מוטי ענברי וקיריל בומין מאוניברסיטת UNCP (אוניברסיטת צפון קרוליינה בפמברוק) לעניין ההזדהות של הדור הצעיר האוונגליסטי עם ישראל.
בשנים האחרונות, התמיכה בישראל צנחה בקרב צעירים אוונגליסטים בגילאים של 19-29 מ -75% ל -33% ונחתכה במעל לחצי!
כרבע מהאוכלוסייה בארה"ב (כ-90 מיליון בני אדם) היא אוכלוסיה אוונגליסטית ("Born again Christians"), המהווים את הדת הגדולה מסוגה בארה"ב, ומגמת הצניחה בתמיכת הצעירים הופיעה לא רק בסקר הזה, אלא גם בסקר של מכון LIFE-WAY האוונגליסטי מ-2017, שעל השפעותיו ניתן לקרוא באתר כאן.
הדת האוונגליסטית המודרנית, זו שפרצה לעולמנו בשנות ה – 70 של המאה הקודמת, הניפה בראש סדר עדיפויותיה, את התמיכה במדינת ישראל, כפי שאני חוקר בימים אלה עבור עבודת הדוקטורט שלי. ניתן להתעדכן בשלל מאמרים בנושא בבלוג אותו אני מנהל, הרלוונטיים לחשיבותה של מדינת ישראל, במארג המעורבות הפוליטית האוונגליסטית.
הנשיא טראמפ, היה אולי הנשיא שנזקק יותר מכל מועמד אחר לבייס האוונגליסטי, ואף מינה כסגנו את מייק פנס, אוונגליסט מאינדיאנה. טראמפ הכיר בחשיבותה של ישראל לאוונגליסטים, מה שהפך למדיניות שהיוותה מכשיר למינוף פוליטי עבורו. בין היתר, זו הסיבה שהובילה אותו לבצע בפועל את העברת השגרירות האמריקאית לי-ם, על חרף כל הקשיים והבעיות. שימו לב עד כמה הקהל מריע לו, כאשר הוא מדבר על הסוגיה בעצרות הבחירות שעשה.
הנשיא טראמפ, אף הגדיל והצהיר בכנס בחירות שהיה בוויסקונסין באוגוסט 2020, שהסיבה בגללה העביר את השגרירות לי-ם מלכתחילה הייתה עבור הבייס האוונגליסטי.
עוד נתונים חשובים מהסקר מצביעים על כך ש- 46% מהנשאלים הצביעו עבור ג'ו ביידן בבחירות לנשיאות 2020, לעומת 26% בלבד לטראמפ ההשוואה בין הסקרים שנעשו בשנת 2018 ו- 2021. זאת ואף זאת, שאלה שהועלתה בהקשר להתייחסות המפלגתית מצאה כי 48.5% אמרו שהם "דמוקרטים או נוטים לטובת המפלגה הדמוקרטית", בעוד שרק כ- 40% מהנסקרים, אמרו שהם מזדהים עם המפלגה הרפובליקנית או נוטים לעברה. הנגזרת המשתמעת מכך, מעבר לבחירות לנשיאות, היא תזוזת כח פוליטי לדמוקרטים, שיבוא ככל הנראה לידי ביטוי גם במסגרת הבחירות לקונגרס.
הסקר הראה גם שינוי בדעותיהם של צעירים אוונגליסטים על מוסלמים, כאשר 41.7% מהנשאלים הביעו כעת דעה חיובית, לעומת 29% לפני שלוש שנים, עוד בהקשר זה, כמעט 45% מהנשאלים בסקר האחרון תומכים כעת בהקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל, 35.1% אמרו שהם ניטרליים בנושא, ורק 20.5% מתנגדים לרעיון המדינה הפלסטינית.
למה זה קורה ואיך מדינת ישראל יכולה לנסות ולתקן?
כשהתבקשו הנסקרים להסביר את הפער בין אוונגליסטים צעירים ומבוגרים, 34% מהנשאלים אמרו שזה קשור ל-"הבדל בין דורי", 22.5% אמרו שזה קשור לכך שהאוונגליסטים הצעירים מעידים על עצמם שהיו פחות בקיאים בסכסוך מאשר הדורות המבוגרים, ו -29.8% אמרו שהם לא יודעים.
אנו למדים מכך, כי כאשר אתה מציב לנשאל האוונגליסט הצעיר, בגילאי קמפוס ותחילת הקריירה המקצועית, את הצורך להזדהות עם טכנולוגית היי-טק של עמק הסיליקון, לצד משכורות מפנקות וחיים נוחים מחד, או הזדהות עם הכומר בן ה-80 שלך, שלדרשות שלו על ישראל הלכת עם סבתא לתפילות יום א' בשדות התירס של אוקומואק, וויסקונסין, יש כיוון ברור שהם בוחרים בו, והוא ככל כנראה לא ישראל…
שאלה הגונה תהיה אם כך, מה את או אתה היית בוחר להזדהות?
כדי להתמודד עם הפער הזה, ישראל חייבת לטפל במובילי דעה צעירים בקהילה האוונגליסטית, כאלה שדומים לאחיות חדיד ממוצא הפלשתינאי, שמנהלות את מאבק ברשת, עם חשבונות של עשרות מיליוני עוקבים.
ישראל חייבת למצוא את הדרך לתמוך בהבאה של סלבס שמתחזקים רשימות של עשרות מליוני מעריצים שמדברים לקהל אוונגליסטי צעיר. ככה לדוגמא, בשנת 2017 התנהל מו"מ להבאת להקת "קינגז אוף לאון" שחבריה אוונגליסטים מאמינים, שלא צלח.
כדאי וראוי להביא דווקא היום את הלהקה לישראל, ככה שיערכו סיור במקומות הקדושים לנצרות ויערכו הופעת רוק לדוגמא מהר הקפיצה, עם קריצה דתית למאמינים נוצרים צעירים בכל העולם. מעבר לכך, ראוי שמשרד החוץ, או כל יישות רלוונטית העוסקת ביח"צנות של ישראל תעסיק אנשי קשר לרשימות של משפיענים.
ככה למשל חשוב לתחזק את רשימת 125 המשפיעים ביותר באינסטגרם בתחום התנ"ך, ולא פחות חשוב מזה, לאתר את המשפיעים הצעירים בטיק-טוק, כדי לגדול יחד עם הדור שמודה באותו הסקר, שהסיבה שבגללה הוא לא תומך כמו ההורים שלו בישראל, קשורה ל-"אי הקוליות" של המותג, או חוסר ידע שמונגש אליו בעולמות שבהם הוא נמצא.
קבוצת חשיבה, הכוללת משפיענים שכאלה, חייבת לעדכן גם את המסרים שלנו כמדינה, וזאת משום שעד היום, רוב האוכלוסיות שנמצאות בקשר עם אוונגליסטים הם חובשי כיפה סרוגה שגרים ביהודה ושמרון. חייבים להבין שהצעירים האוונגליסטים אינם רואים ב-"גוספל" את תכלית עולמם ואין בילתה. כן, יש רמת חשיפה לישראל שמגיעה מהבית, אבל אם לא נעדכן ו-"נשדרג" את התוכנה, נשאר עם אוכלוסיה צעירה נוספת לזאת היהודים הליברלים הצעירים, שנוטשים את ההזדהות עם ישראל, ומכאן באופן ישיר, לירידה משמעותית בהיקף התמיכה הפוליטית בישראל.
זו קריאת אמת להשכמה!
קובי ברדה הוא ראש "תוכנית גל" בשערי מדע ומשפט ומומחה לפוליטיקה אמריקאית. מחבר הספר: "המפתח להבנת דונאלד ג'יי טראמפ".
נהנתם? מוזמנים לעשות לדף לייק ולעקוב אחרי דף קצרצרים בפייסבוק, בטלגרם ובטויטר.