מודעות פרסומת
קטאר, יוצר - Public_Domain_Photography, אתר - PIXABAY.COM

על סיר הלחץ הקטארי ברגע שלפני הפיצוץ

0 0
Read Time:4 Minute, 12 Second

ביום ה – 23.6, הגישו סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים ובחריין ( להלן: "הציר הסוני המתון ") לידי קטאר רשימת דרישות כדי להסיר את הצעדים שננקטו נגדם, (כפי שניתן לרענן את הזיכרון פה) וקצבו את ההחלטה ל – 10 ימים.

להלן 13 התנאים שהוצבו לקטאר ע"י מדינות הציר הסוני:

  1. לרסן את הקשרים הדיפלומטיים עם איראן ולסגור את המשלחת הדיפלומטית שם. לגרש את אנשי משמרות המהפכה האיראניים מקטאר ולנתק כל שיתוף פעולה צבאי משותף עם איראן. יותר לקטאר לשמר רק סחר אזרחי עם איראן, העומדים בתנאי הסנקציות אמריקאיות והסנקציות הבינלאומיות.
  2. לנתק את כל קשר עם ארגוני הטרור, ובדגש מיוחד על האחים המוסלמים, דאעש, אל קעידה, חמאס והחיזבאללה ובמקביל להכריז רשמית על גופים אלה כקבוצות טרור.
  3. סגירת תחנת אל-ג'זירה ותחנותיה המשניות (בשפות השונות) .
  4. לסגור את סוכנויות החדשות הממומנות במישרין ובעקיפין באמצעות קטאר ובכלל זה את: Arabi21, Rassd, Al Araby Al-Jadeed and Middle East Eye.
  5. סיום מיידי של הנוכחות הצבאית הטורקית כיום קטאר. וסיום כל שיתוף פעולה צבאי משותף עם טורקיה בתוך קטאר.


    6. להפסיק את כל אמצעי המימון של יחידים, קבוצות או ארגונים אשר הוגדרו טרוריסטים על ידי סעודיה, איחוד האמירויות הערביות, מצרים, בחריין, ארצות הברית ומדינות אחרות.

 

7. למסור את פעילי הטרור כפי שהוגדרו ככאלה ע"י סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים ובחריין למדינות המוצא שלהם. להקפיא את הנכסים שלהם, ולספק את כל המידע הרצוי על תושבותם, תנועות כספים.

8. הפסקת ההתערבות וההפרעה בעניינים הפנימיים של מדינות הריבוניות. להפסק להעניק אזרחות לאזרחים מבוקשים    מסעודיה, איחוד האמירויות הערביות, מצרים ובחריין. שלילת אזרחות קטארית לאזרחים קיימים שבהם אזרחות זו מפרה את חוקי המדינות.

9. לעצור את כל המגעים עם האופוזיציה הפוליטית בסעודיה, איחוד האמירויות הערביות, מצרים ובחריין. למסור את כל הקבצים המפרטים את הקשרים הקודמים של קטאר והתמיכה בהם.

10. תשלום פיצויים בגין אובדן חיים ואחרים, הפסדים כספיים שנגרמו על ידי מדיניות קטאר בשנים האחרונות. הסכום ייקבע בתיאום עם קטאר.

11. יישור עם מדינות המפרץ והמדינות הערביות הצבאיות, הפוליטיות, החברתיות והכלכליות, כמו גם בנושאים הכלכליים, בהתאם להסכם שהושג עם ערב הסעודית בשנת 2014.

12. הסכמה לכל הדרישות בתוך 10 ימים מיום הגשתה לקטר, או שהרשימה תקפה. (המסמך אינו מפרט מה המדינות יעשו אם קטאר תסרבת לציית).

13. הסכמה לביקורות חודשיות לשנה הראשונה לאחר הסכמה לדרישות, ולאחר מכן, אחת לרבעון בשנה השנייה. במשך 10 השנים הבאות, קטאר תהיה תחת פיקוח שנתי עבור מילוי ההסכם.

*****

שלושה ימים לפני פרוץ המשבר הקדמתי  וכתבתי, על החלוקה החדשה במזה"ת, כפי שפירסם הפובליציסט, חסן חסן, בטור דעה משובח שלו על ההבחנה בין הכוחות במחנה הסוני. עפ"י התאוריה,  עושה המחבר חלוקה חדשה של מאזני הכוחות בעולם הסוני, כאשר בצד אחד הוא שם את הצד הפרוגרסיבי (זה שבעד הסכמי שלום עם ישראל) בראשות סעודיה,ירדן, מצרים, תוניסיה, בחריין, איחוד האמירויות אותן הוא מכנה הצד  שמדיניות החוץ שלו מונחית על ידי התנגדות לעליית האסלאמיסטים. מהצד השני, שם נמצאות: קטאר, תורכיה, האחים המוסלמים וארגון החמאס, אותם הוא מכנה הצד שמבקש לקדם את האינטרסים הזרים שלו באמצעות תמיכת האיסלאמיסטים.

אם יש משהו שהצליח חסן חסן לצפות, זה את ההתגבשות של הצירים, כאשר הציר שכינה "תומכי האיסלמסטים", התגבש לכדי תמיכה הדדית של החברים בגוש.

*****

תורכיה

מיד לאחר ההחלטה על החרם, הכריז ארדואן כי-  "החרם על קטאר – כמו עונש מוות", ובכך סימן את הכיוון שתצודד טורקיה בפילוג שנוצר בעולם הסוני. לא רק זאת ועוד זאת, טורקיה שלחה לנסיכות ספינות סיוע עם מזון (מישהו אמר משהו על המרמרה?). טורקיה שלחה מאז פרוץ המשבר כ-3000 חיילים לקטאר, תחת התירוץ הרשמי שהחיילים נועדו להגן על קטאר מפני התקפה חיצונית ובהתאם להסכם הצבאי בין שתי המדינות.
השולטן לא מחלק מתנות בחינם…
יש משנה סדורה מאחורי העזרה אותה הוא מגיש לנסיכות הננסית והיא עוברת באסטרטגיה שלו  להשתלט על קטאר להקים אימפריה עות'מאנית חדשה שתכלול גם שליטה על קטאר בטווח הרחוק, ובטווח המיידי – הבינוני  להשיג את "דריסת רגל" בקטאר,לממש את הסכם הבנות שחתמה לייבוא גז טבעי ממנה ובכך, להפחית את התלות של טורקיה מאספקת הגז שלה מרוסיה (על הפתרון של גז ישראלי לטורקיה ניתן לקרוא פה).

*****

איראן 

האיראנים היו הראשונים להגן על קטאר. ראשית הם התייצבו בצד ההומנטירי והעבירו ציוד ואוכל וטענו כי איראן תהיה מסוגלת לספק "10 שביתות נגד קטאר". 

שר החוץ האיראני זריף, ביקש ממדינות אירופה במהלך כנס  ECFR 2017 בברלין להתגייס על מנת לפתור את המשבר שנוצר במפרץ.

התמיכה האיראנית בקטאר, נובעת מאותה השאיפה של ארדואן, להשתלט על המחצבים האדירים של קטאר. כזכור, בשנת 2015, חתמה קטאר עם אירן על הסכם South Pars/North Dome Gas-Condensate field של שותפות בשדה גז במימי המפרץ, המשתרע על 9700 קמ"ר, 6000 קמ"ר הן בבעלותה של קטאר ואילו 3700 קמ"ר בבעלותה של אירן. 

*****

ב – 3.7 יפוג האולטימטום של רשימת הדרישות שהציגו מדינות הציר הסוני לקטאר. לפחות עפ"י עמדתו של שר החוץ של קטאר, א-רחמן,פתרון המשבר בדרך שלה קיוו מדינות הציר, לא יתממשו. לטענתו, הדרישות של מדינות ערב "בלתי מתקבלות על הדעת"  וגם, דרישות ארבע המדינות לסיום הסכסוך, בהן דרישה מהמדינה להפסיק לממן טרור, חסרות בסיס.
האם משהו ישתנה עד תום האמברגנו?
נמשיך לעקוב ולעדכן….

נהנתם? מוזמנים לעשות לדף לייק ולעקוב אחרי דף קצרצרים בפייסבוק

 

About Post Author

קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
מודעות פרסומת

About קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “על סיר הלחץ הקטארי ברגע שלפני הפיצוץ

השאר תגובה