מודעות פרסומת
President Donald Trump speaks with Mohammed bin Salman, Deputy Crown Prince of Saudi Arabia, during their meeting Tuesday, March 14, 2017, in the Oval Office of the White House in Washington, D.C. (Official White House Photo by Shealah Craighead)

מבוא למזה"ת חדש…

0 0
Read Time:5 Minute, 0 Second

מתחת לפני הקרקע, בשנה האחרונה מאז שכתבתי את הפוסט "חזון מזה"ת חדש של הנשיא…טראמפ", הבשילו התהליכים לקראת הסכם השלום האזורי ומוכנים לפרוץ החוצה ANY DAY NOW…

אפילו כבר חדשות 2, במהדורה של מוצ"ש, הציגה את מה שאנחנו מספרים לקוראינו בשנה האחרונה…

אז מה הם התהליכים שהביאו להבשלה? מה הם המימדים בהם צריך לעקוב אחר החיבור שלהם ומה הם הסימנים המקדימים? הכל בפוסט הבא ובסדר של הקשרים ויחסים בהביטים של מלחמה ושלום הכרוכים זה בזה במרחב המזה"ת… (אזהרה מקדימה – האחריות על החיבור בין הנקודות נעשה ממקורות גלויים וחשיבה בריאה).

סעודיה

בסעודיה של השבועות האחרונים, התרחשו לא מעט אירועים המכינים את המהלך הגדול להכשרת הלבבות לקראת הפריצה למו"מ של השלום האזורי בחסות אמריקאית.

זה התחיל בהכרזה הדרמטית ב – 21.6 על הנסיך מוחמד איבן סלמאן כיורש העצר המלכותי. ההחלטה למנות את מי שהכין את התוכנית השאפתנית של סעודיה 2030 , התוכנית שמכינה את הממלכה לקראת עידן תקופת הפוסט הכנסות מצינור הנפט. ההכרזה לוותה בהדחה של הטוען לכתר, מוחמד בן נאיף, אחיו של המלך הנוכחי – סלמאן בן עבד אל-עזיז אאל סעוד (שהוא גם אביו של מוחמד).

מוחמד איבן סלמאן נודע גם בזכות הצידוד שלו בשינוי מאזן הכוחות האזורי לנוכח עלייתה של איראן השיעית, אויבתה העיקרית של סעודיה; הוא מבין כי חבל יהיה להתעלם מגורם רב-עוצמה כמו ישראל, העשויה לשמש בת ברית לציר ריאד-קהיר.

אשר על כן, ישראל הפכה בחודשים האחרונים למושא "חינוך מחדש" של תושבי הממלכה, והדוגמאות הרבות לכך מפורטות במאמר שכתבתי "על הקיפודים מאוהבים" ובמאמר המצויין של גיא מעיין "סעודים בעד נורמליזציה" שמפרט את ההשפעות העומק ברשתות החברתיות.

 

אם כן, שלא יפלא בעינכם העובדה כי הנסיך מוחמד בן סלמאן, יורש העצר ביקר בחשאי בישראל בתחילת חודש ספטמבר השנה, מלווה בקצינים ואנשי ממשל, לתאם את המהלכים שיפרצו לימים למרכז התודעה הציבורית.

עד כאן ההיסטוריה  ועכשיו קפיצה לימים האחרונים….

שני תהליכים מקדמת סעודיה במקביל:

האחד (יד האוחזת בענף הזית אם תרצו..) קידום המו"מ לשלום אזורי והשני (יד האוחזת בחרב אם תרצו) קידום מהלכים לעצירת צבת הברזל שמפעילה איראן על הסעודים, באמצעות הפרוקסים שלה, התימניים החות'ים מדרום, וחיזבאללה הלבנוני מצפון.

כדי לפעול במהירות וביעילות בשני האפיקים, מבצע יורש העצר, מוחמד איבן סלמאן, פעילויות הכנה מקדימות בדמות "ניקיון השולחן" מצד גורמים מעכבים, שלא היה מבייש את "משחקי הכס"…

הראשונים לשלם את המחיר הם נסיכי בית סודרי (המתנגדים דתית לכל פשרה עם ישראל) תחת הכותרת: "המאבק בשחיתות".

אז חלקם נעצרים בכלוב זהב הממוקם במלון הריץ' בריאד בגין "שחיתות", חלקם מגיעים לפגישה

קרובה עם בוראם בנסיבות עלומות, וחלקם בורחים לקבל חסינות דיפלומטית בטהרן.

כל הפעילויות הללו, הכשירו את הדרך, להכרזה (ככל הנראה) בשבוע הבא של מוחמד איבן סלמאן כמלך הסעודי החדש.

סעודיה – לבנון

אז למה בעצם הכל מבשיל עכשיו? את התשובה נמצא דווקא בבירות שבלבנון.

במוצ"ש, ה – 4.11, הודיע ראש ממשלת לבנון, סעד אל חרירי על התפטרותו מתפקיד ראש ממשלת לבנון. הוא עשה זאת מסעודיה, באמצעות ראיון ולא כפי שמחייבת החוקה הלבנונית באמצעות מכתב התפטרות רשמי. ההודעה נפלה כרעם ביום בהיר וניכר עליה כי הכניסה את ארגון החיזבאללה לשוק וסחט ציטוט של הלם, מבכיר החיזבאללה, השייח נביל קאוק שאמר "שהאל ישמור את לבנון מהרפתקאותיה של סעודיה".

התפטרותו של חרירי ממשלת לבנון (בטוענה שחיזבאללה ניסה להתנקש בחייו) , והשארתם של החיזבאללה לבדם בממשלה הלבנונית, פרצה את הדרך למהלך של האשמת הממשלה הסעודית  כי הטיל  שנורה על שדה התעופה בריאד נעשה ע"י החיזבאללה, ומהווה "אקט של מלחמה מצד ממשלת לבנון וחיזבאללה".

בהערת שוליים נציין, כי מי שנראה שהיה פחות מופתע מהמהלך (לכאורה..) הייתה ממשלת ישראל, שהורתה לשליחי משרד החוץ ברחבי העולם להצטרף להאשמה הסעודית כנגד איראן והחיזבאללה.

סעודיה – רשות הפלסטינית

מיד לאחר המהלך בלבנון, הובהל אבו -מאזן לפגישה עם יורש העצר הסעודי לפגישה דרמטית. עפ"י חלק מהמקורות הוא נדרש לניתוק כוחות פתח בלבנון מחיזבאללה והפסקת ביקורי חמאס בטהרן

ואילו עפ"י מקורות אחרים, דרשו הסעודים מאבו מאזן כי  יקבל את נוסחת טראמפ או יתפטר.

בכל מקרה דבר אחד די ברור, אחרי שהסעודים ניטרלו עבור אבו -מאזן את החמאס בעזה, בהסכם שהושג בחסות וכסות המודיעין המצרי והנשיא המצרי א-סיסי, הם מצפים ממנו ליישר קו עם הרצון שלהם להסדר אזורי, כדי שניתן יהיה להתרכז באויב האמיתי של הסונים והם ציר הרשע השיעי הכולל את איראן-חיזבאללה-בשאר-חות'ים.

הלחץ על הרש"פ כבד מאוד. מצד אחד, מצרים (בתיאום עם סעודיה) פותחת לראשונה, לפני מספר שעות, את השערים במעבר הגבול לתנועת סחורות ואנשים, לאחר שכפתה את הפיוס על תנועת החמאס.

מהצד השני, ובכדי להגביר את הלחץ על הפלסטינאים לקבלת המתווה להסדר האזורי, הודיע אתמול מזכיר המדינה האמריקאי טילרסון, כי עפ"י החוק האמריקאי, ובכפוף לאישור הנשיא, הנציגות הפלסטינית בוושינגטון תיסגר אם לא ייפסקו המהלכים כנגד ישראל בהאג. המהלך נועד לייצר "מגף על הצוואר" של הרשות הפלסטינית, כאשר רק בסמכות הנשיא לעצור את השעון המתקתק לאחור. עצירה כזאת תעשה, אם הפלסטינאים יחליטו להצטרף ליוזמת השלום האזורית.

סעודיה -ישראל

והנה אנו מתקרבים לדובדבן שעל הקצפת, יחסי סעודיה – ישראל.

כאמור, יורש העצר סימן את ישראל כבת ברית מהותית במלחמת הדת שלו נגד הציר השיעי, שמצידם כורכים את הסעודים והישראלים יחד, ואף מאיימים בירי טילים (על מה שהם טוענים) הבסיס הסודי של הצוללות הישראליות באריתראה.

בחודשים האחרונים פועלת סעודיה ביחד עם ישראל בכדי לבודד את האויבים המשותפים לשתי המדינות. זה החל עם תנועת החמאס, שכפי שצפיתי במאמר שפרסמתי מיד לאחר המשבר עם קטאר, הייתה הראשונה לשלם את המחיר.

זה המשיך עם ראיון ראשון אי פעם של הרמטכ"ל הישראלי לעיתון סעודי. במסגרת הראיון , התייחס אייזנקוט לאיומיים המשותפים וצוטט כאומר כי –

" לישראל ולסעודיה אינטרסים משותפים באזור וכי במידת הצורך ישראל תחלוק מידע מודיעיני עם סעודיה"

והוסיף:

"ישראל וסעודיה בהובלת ארה״ב ובשיתוף מצרים, ירדן ומדינות המפרץ הפרסי, מובילות קו משותף ומתואם למניעת ההתבססות האיראנית שיעית באזור בעיקר בדרום סוריה ובלבנון".

הדברים שאמר, על ידי מי שאמר (רמטכ"ל ישראלי במדים), בעיתון הסעודי החשוב, הם השיא של הבשלת התהליכים לקראת הצגת תוכנית השלום האזורית, שמועד הצגתה קרוב מאי פעם.

אז בפעם הנוספת, והפעם לאחר קריאת המאמר, אצרף את מה שכתבתי בפברואר 17, על חזונו של טראמפ למזה"ת חדש….

נהנתם? מוזמנים לעשות לדף לייק ולעקוב אחרי דף קצרצרים בפייסבוק

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
מודעות פרסומת

About קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

השאר תגובה