מודעות פרסומת
מפת עכשווית של חלוקת הכוחות בסוריה ועירק

הדרך לפיתרון המצב בצפון מזרח סוריה בארבעה חלקים

0 0
Read Time:6 Minute, 48 Second

מאת: אלעד רזניק

מערכה ראשונה

המצב האסטרטגי בצפון סוריה מסובך משמעותית יותר מהמצב בדרומה. בצפון סוריה מעורבים יותר שחקנים בעלי אינטרסים מנוגדים.
===
לאחר שחרור האזור יאלצו האמריקאים להתמודד עם חמש שאלות עיקריות:
===
איך יכולה ארה"ב להימנע ממחויבות ארוכת טווח לביטחון באזור, מחויבות הכוללת נוכחות קרקעית.
===
מהי הדרך למנוע מדאע"ש לחזור ולהתבסס בשטח?
===
מהן נקודות ההתממשקות בין הכורדים לטורקים ואיך מונעים אסקלציה שתגלוש להתנגשויות אלימות בין שני הצדדים הללו?
===
איך מונעים השתלטות איראנית (במישרין או בעקיפין) על השטח – לנקודה הזאת השפעה מהותית על מצבה האסטרטגי של מדינת ישראל מכמה טעמים.
===
התשובות לשאלות הללו יוביל לייצוב האזור ולרגיעה על הקרקע אבל הדרך לענות על השאלות עוברת בניסיון לרבע את המעגל.
===
אחת הדרכים בהן יכולה ארה"ב להימנע ממחויבות ארוכת טווח לביטחון האזור היא העברתו לגורמים אזוריים אחרים לאחר אחר הסתלקות ולפני האמריקאים עומדות שלוש אפשרויות: כוחות הציר הרוסי , הכוחות הכורדים השונים והטורקים, שלושת האפשרויות טומנות בחובן סיבוכיות כזו או אחרת.
===
מתן השטח לכוחות הציר הסורי-רוסי יוביל להתבוססות מחודשת של דאע"ש בשטח בעידוד המדינות המתנגדות לנכוחות הרוסית-איראנית בשטח ובכלל זה ערב הסעודית – ירדן –ואולי עוד מדינה נוספת הנמצאת מדרום לסוריה.
===
הרוסים עצמם לא רוצים את האחריות לניהול השטח ואם האמריקאים יתנו את השטח לרוסים, הרוסים בתורם פשוט יטילו את האחריות על ניהולו בידי הסורים והסורים יקראו למי שעושה את זה הכי טוב בשמם – קאסם סולימאני.
===
מתן השטח לכורדים יוביל להקמת "אל-נוסרא" נוספת בעזרתו האדיבה של הממשל הטורקי.
===
מתן השטח לטורקים יוביל למעשי טבח אל מול הכורדים.
===
בעקבות המלחמה הנמשכת כבר 66 שנים אין למעשה ממשל סורי מרכזי שיהיה מסוגל להדוף ניסיונות התבססות מחודשים של אל-נוסרא ודאע"ש אם הם ינסו לחזור לשטח.
===
מכאן שהדיון הנוכחי על האופציות האמריקאיות בוושינגטון לא עוסק בשאלת הכניסה, הדיון עוסק בצורת היציאה מהשטח תחת הנחת יסוד אחת : ארה"ב לא רוצה נוכחות אמריקאית לזמן ארוך על הקרקע בצפון סוריה.

מערכה שניה

במזרח התיכון, לארועים יש חוקים משלהם ושקיעה "בבוץ הסורי" לא נקבעה מראש על ידי ידי האלים היוונים במחזה המשוחק לפנינו. "הבוץ הסורי" אולי אמורפי למדי ומתעתע אבל מחייב את שקילת כלל האפשרויות המעשיות לפני הרחבת הפעילות האמריקאית הצפויה.
===
האפשרות המענינית מכולן העומדת לפני האמריקאים היא החזרת היציבות השילטונית לסוריה (תוך הקמת אזורים אוטונומיים בצורה זו או אחרת) בשיתוף פעולה עם הרוסים והקמת כוחות "צבא סוריה הצפוני" תוך צרוף חלק מכוחות המורדים שיסכימו לדבר תחת הבטחה לרפורמות פוליטיות ואוטונומיה וצרוף הכוחות הכורדיים לצבא האזורי החדש. המהלך יצריך את הסכמתה של טורקיה ובתנאים מסויימים הדבר אפשרי.
===
מדינות ערב יכולות לספק את הסיוע הנדרש – כלכלי וצבאי למהלך – ולרוסים לא תהיה סיבה להתנגד לו כל זמן שהאינטרס הרוסי ארוך הטווח בסוריה יישמר (לפחות בטווח הזמן הנראה לעין) וזאת בתנאי שהמסגרת הצבאית החדשה תתחיב להילחם בדאע"ש ודומיו וחלקה הצפון מערבי של סוריה הנתון תחת שליטה מוחלטת של הכוחות העלאווים הנאמנים לנשיא המכהן לא יועמד תחת איום.
===
הקמת כוח צבאי ערבי-כורדי מודרני וחזק בחלקה הצפון מזרחי של סוריה חייבת להתבסס על הגבולות הגאוגרפים הקיימים ואיננו יכול להוות בסיס להתפשטות טריטוריאלית אל מחוץ לגבולותיה של סוריה, דהיינו: לא תקום במסווה כורדיסטן עצמאית וחופשית כיוון שהדבר מאיים על האינטרס הלאומי הטורקי (אלא אם השינויים בטורקיה יחייבו זאת)
===
בדומה לחלק הכורדי בצפון מזרח עיראק, יהנו האוטונומיות השונות בשטחה של סוריה מעצמאות תרבותית וכלכלית זו או אחרת.
===
בין האוטונומיה שתוקם בחלקה הצפון מזרחי של סוריה לבין השילטון המרכזי בדמשק יושג הסכם שיעגן את הקשרים בינהם ויגדיר את החובות והזכויות של כל אחד מהצדדים. אם אי אפשר יהיה להגיע להסכם בין הצדדים העיקריים, הסטטוס של השטח הגאוגרפי עצמו חייב להישאר ללא שינוי וזאת עד שיתאפשר להשיג הסכם.
===
פירוקה של סוריה למספר מדינות והוספת שאיפות לאומיות חדשות לבלילה המבעבעת (בעיקר הקמת מדינה כורדית עצמאית) תגביר את האלימות ותכניס מדינות נוספות למעורבות גדולה יותר (וישירה יותר) לעימות האזורי ובכלל זה איראן וטורקיה
===
למה לא לתת למשטר אסאד לשלוט בשטח ? שני נימוקים עיקריים. ראשית אסד איננו מסוגל לשלוט בשטח, וסביר להניח שבכדי לעשות זאת יאלץ לבקש את עזרת בעלי בריתו : חיזבאללה ואיראן. שנית מתן השליטה בשטח לאסד מזמינה את התנגדות הסורים באזור עצמו שמתים להיפטר מאסד שעלולים לחזור לזרועות דאע"ש ולהסתפק בנתיים בנשק שיציע האירגון ובמקום בגן עדן.
===

מערכה שלישית

האופציות המונחות לפניהם מחיבות את האמריקאים לשינוי גישה בהתייחס לצפון סוריה בפרט ולסוריה בכלל.
===
האמריקאים בשיתוף עם המדינות הסוניות צריכים לדאוג לחימוש ואימון כוח צפון סורי ערבי-כורדי מנופה היטב , כל זאת בזמן שהם דואגים לשיתופה של טורקיה בתהליך הבניה מחדש של חלקים נרחבים בצפון סוריה.
===
לטורקים ישנם קשרים עסקיים מעולים עם הכורדים בעיראק, והכורדים העיראקים יכולים לסייע לגשר על הפערים בין הכורדים בסוריה והטורקים.
===
במקביל האמריקאים יצטרכו להבטיח לרוסים שהאינטרס ארוך הטווח של הרוסים יישמר, להבטיח למדינות הסוניות וישראל שהאינטרס ארוך הטווח שלהן : יציבות והוצאת האיראנים מחוץ לסוריה יובטח ולהסכים על מסגרת לשת"פ במלחמה באל-נוסרא ודאע"ש במסגרת כוח אזורי שימנע את התבססותם המחודשת באזור.
===
הוצאתה לפעול של תוכנית שכזאת תחייב את הקפאת המצב הנוכחי בצפון מזרח סוריה עד אשר אותו כוח יסיים את ההכנות לפעולתו, המצב בשטח מאפשר לעשות זאת.
===
א-ראקע מוקפת מכל צדדיה והאפשרות היחידה העומדת לפני דאע"ש היא להכות שורשים במקום, היכולת של דאע"ש להוציא לפועל תקיפות צבאיות כאלה ואחרות מא-ראקע לא קיימת, האפשרות היחידה העומדת לפני דאע"ש היא פעולה אלקטרונית אולם האמריקאים בשיתוף פעולה טורקי רוסי יכולים להטיל מצור אלקטרוני מוחלט על א-ראקע
===
הבנת המצב באזור חייבת להתחיל מאיסוף המטרות של השחקנים השונים באזור ודירוגם ע"פ מדרג חשיבות השחקן:
===
המטרות האמריקאיות באזור ברורות : מניעת התבססות של דאע"ש או דומיו באזור. השארת השליטה בידי כוח ידידותי לאמריקאים שימנע מאיראן להתבסס באזור, והימנעות מנוכחות ארוכת טווח.
===
המטרה הרוסית ברורה אף היא : השארת משטר אסאד על כנו. מניעת התבססות של דאע"ש או דומיו באזור, נמל בלאטקיה, חוזים כלכלים וצבאיים, והגברת ההשפעה האיראנית באזור.
===
המטרה הטורקית נאמרת על ידם במשך השנים האחרונות : מניעת הקמה של ישות עצמאית כורדית הנשלטת על ידי כוחות ה PKK לאורך הגבול הטורקי-סורי.
===
איראן והמדינות הסוניות נחושות למנוע האחת מרעותה לשלוט באזור.
===
ישראל הרשמית לא מתערבת אולם האינטרס הישראלי יכול לחיות עם נמל רוסי בלאטקיה (כל זמן שהוא לא משמש את האיראנים) אבל מעדיף שלא תהיה נוכחות איראנית חיזבללאית בצפון מזרח סוריה.
===

פגישת ראשי הצבאות – מקור,דובר הצבא הטורקי


בתמונה מימין לשמאל : הרמטכ"ל הרוסי הג'נרל וולארי גארסימוב, הרמטכ"ל הטורקי הג'נרל חולוסי אקאר ויו"ר המטות המשולבים הג'נרל ג'ו דאנפורד בפגישה שנערכה בטורקיה ביום שלישי השביעי למרץ.

מערכה רביעית

ההשגים שמוסקבה מחפשת (להוציא את התמיכה באיראן) הם כאלו שכלל האזור והאמריקאים יכולים לחיות איתם בשלום (השינויים בשוק האנרגיה האמריקאי מכתיבים את הנושא) ומוסקבה צריכה לדעת שלא תוכל להשיג יותר ממה שיש בידה עכשיו.
===
גם במוסקבה מבינים את ההשלכות של תדלוק הסכסוך בין הסונים לשיעים במזרח התיכון ומבינים שהעברה של צפון מזרח סוריה לידי משמרות המהפכה והחיזבאללה רק תגדיל את עוצמת הסכסוך וגובה הלהבות.
===
ההבנה הרוסית לגבי הסכסוך הסוני שיעי הופכת את מטרותיה של איראן בהתייחס לצפון מזרח סוריה לבלתי ניתנות להשגה. האיראנים ללא גב רוסי יאלצו לוותר על שאיפותם, יתרה מזאת הפקדת האזור בידי משמרות המהפכה וחיזבאללה תגרום להיווצרות תאי דאע"ש במקומות רבים יותר במרחב.
===
האמריקאים, שוויתרו במהלך המשא ומתן בשנה האחרונה על הדרישה החד משמעית להחלפת אסאד, חייבים להעלות את הדרישה הזאת מחדש. הטיעון להעלאת הדרישה המחודשת הזאת עשוי להיות שהישארותו של אסד תדחוף את צפון מזרח סוריה חזרה לידי דאע"ש. הרוסים יודעים שזה המצב ולדעתי יוותרו לאמריקאים בנקודה זאת בעיקר אם דרישתם לנמל תענה.
===
באם תבחר ארה"ב בהישענות על הכורדים לצורך ניצחון מהיר על דאע"ש עלול הדבר להתגלות כניצחון פירוס. ראשית דאע"ש נכון להיום הוא אירגון מובס וכל מה שנשאר הוא להחליט מה יהיה אורכו של טקס ההלוויה, שנית הקמת ישות כורדית עצמאית לא תתקבל בשמחה באנקרה שצפויה להעמיד את כובד משקלה לטובת הקמה מחדש של אירגוני מורדים כמו אל נוסרא.
===
עכשיו הוא הזמן שבו חייבים השחקנים לחשוב על פתרונות לזמן ארוך, עכשיו זה הזמן שבו חייבים האמריקאים להתגבר על הטעויות שעשה הממשל הקודם בשנים 2012 ו 2013, זהוי אולי ההזדמנות האחרונה להתחיל בבנית גורם מייצב בדמותו של כוח כורדי-ערבי בצפון מזרח סוריה. האינטרסים של הצדדים חופפים, ומשא ומתן שינוהל בשקיפות שבו כל הקלפים ברורים ונמצאים על השולחן יכול להביא לנקודת הסיום הרצויה.
===
הצדדים למו"מ כמובן שיגלו ספקטיות במיוחד לאור ניסיונות המו"מ הקודמים, אבל משחק בקלפים פתוחים משמעותו אחת : לצדדים ברור מה מפסיד מי שמנסה לרמות.
===
עסקה טובה אומר הנשיא טראמפ – היא עסקה שטובה לכולם.
בצפון מזרח סוריה, אפשר להגיע לעסקה שכזאת.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
מודעות פרסומת

About אלעד רזניק

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

השאר תגובה