מודעות פרסומת
הרינג'רס באים, מקור-Special Operation Command News Service,באתר-ויקפדיה

האמריקאים באים או המזה"ת ביום שאחרי שחרור א-ראקע ומוסול

0 0
Read Time:3 Minute, 41 Second

מאת: אלעד רזניק

דאע"ש יובס בכל נקודות החיכוך העיקריות במדבר העיראקי ובסוריה, הדבר לא מוטל בספק, השאלה כיצד תנהג ארה"ב לאחר מכן. האם תפעל להקטנת מוטת ההשפעה של משמרות המהפכה באותן מדינות ?
===
בריגדיר ג'נרל איסמעיל קע'אני , סגן מפקד כוח קודס של משהו"מ אמר בראיון לפני כמה ימים שכוחותיו לא רק מתכוונים להישאר במדבר העיראקי סורי, הם מתכננים להרחיב את אחיזתם באזור:

"ארה"ב חייבת להיזהר וישראל חייב לסבול מנחת זרועה של חזית ההתנגדות (איראן, אסאד וחיזבאללה), זוהי רק ההתחלה"

===
נדמה שהפוקוס האמריקאי היום מופנה אך ורק לדאע"ש. ומה יהיה לאחר "הניצחון" הצפוי ?
===
ללא שינוי המדיניות האמריקאית התשובה הצפויה היא דה ז'ה וו. במהלך 2002 הקשב האמריקאי העיקרי הופנה לעבר סאדאם חוסיין: ב 2003 "המשימה הושלמה" וסאדאם כבר לא היה. ב 2004 המצב בעיראק התדרדר ומאז עיראק נמצאת בסחרור חופשי.
===
בימים אלו א-ראקע ומוסול על המוקד, "המשימה תושלם" אבל האם מישהו למד את הלקח מעיראק של 2003 – 2004 ?
===
חיזבאללה התעצם משמעותית בשנים האחרונות ופרס את זרועות ההתנגדות לחלקים נרחבים בדרום סוריה. איראן הרחיבה את מוטת השפעתה וביססה נתיב יבשתי מטהרן לחופי הים התיכון (מסובך אבל קיים ופעיל) ומתכוונת לבנות בסיס לחופיו והרוסים מפעילים לחץ על אנקרה באמצעות המחתרת הכורדית ה PKK כל פעם שהם רוצים לדחוק את רגליה של אנקרה מהזירה.
===
קצת לא הגיוני שלמרות המצב המאוד מסובך באזור בוושינגטון יחגגו את "השלמת המשימה" לאחר ההפסד הצפוי של דאע"ש.
===
הגורם העיקרי שישפיע על המרחב הסורי-עיראקי היא לא איראן, רוסיה תהיה הגורם הזה. בשנות ה 60 כשרוסיה הייתה בשיא כוחה במצרים, הנשיא נאצר סיפק לרוסים השפעה אזורית שנועדה לדחוק את רגלי האמריקאים מהאזור: מאלג'יריה דרך תימן ועד לסוריה ועיראק בהתאם למדיניות הסוביטית.
===
היום נעזרים הרוסים באיראנים כמכפיל כוח אזורי וכגורם שנועד להאיץ את דחיקת האמריקאים מהאזור. טהרן משתפת פעולה ברצון.
===
ביום ראשון ה 26 לפברואר פתחו האיראנים בתרגיל ימי גדול שנערך במצרי הורמוז, מפרץ עומאן, מיצרי באב אל-מאנדב וחלקו הצפוני של האוקינוס ההודי. מטרת התרגיל לחימה כנגד טרור ופיראטים.

 
===
לפני פתיחת התרגיל חזר משרדו של האייתולה ח'מנאי וציטט את דבריו של האייתולה שנאמרו בשני למאי 2016:

 "המפרץ הפרסי וחלק גדול ממפרץ עומאן הם ביתם של האומה האיראנית לכן אנחנו חייבים להפגין נוכחות באזור, לבצע תרגילים ולהדגים את עוצמתה של האומה האירנים. האמריקאים הם אלו שצרכים לספק הסברים לעולם : מדוע באו האמריקאים הנה מהצד השני של העולם ועורכים תרגילים צבאיים באזור הזה ? מה הם עושים פה ? חיזרו למפרץ החזירים, ערכו שם תרגילים צבאיים. מה הנכם עושים באזור המפרץ הפרסי. המפרץ הפרסי הוא ביתנו".

===
יום לאחר פתיחת התרגיל הימי אמר שר ההגנה האיראני הבריגדיר-ג'נרל דאהגאן בראיון לפארס : "איראן משתפת פעולה עם רוסיה ואנחנו תומכים בממשל הלגיטימי הסורי, בקשתו הרשמית של הממשל הסורי מספקת את הלגיטימציה הבינלאומית לפעולתינו ונוכחותינו בסוריה. איראן תומכת בפעילות כוחות האוויר הרוסים בסוריה. הכוחות הקרקעים השונים הפועלים במרחב הסורי נזקקים לסיוע וחיפוי אווירי ואיראן תומכת בפעילות הזאת. לצורך זה העמדנו לרשות הרוסים את בסיס חיל האוויר האיראני בחמאדאן, שיתוף הפעולה הזה יצא לדרך לאחר בקשה מפורשת של הרוסים ויימשך ככל שנידרש לכך" .
===
המלחמה בדאע"ש והבחירות האסטרטגיות של ממשל אובאמה, אילצו את הצבא האמריקאי לשתף פעולה עם יריבו ברוב השטח המשתרע בין בגדד ללאטקיה.
===
הצבא האמריקאי שיתף פעולה עם הכוחות האיראנים והכוחות הנתונים למרות איראנית בעיראק, ועם כוחות הציר הרוסי-איראני-סורי, על שלל המיליציות השונות התומכות בהם, בסוריה.
==
תחת המטריה הלגיטימית של המלחמה האסטרטגית בדאע"ש בחרה ארה"ב ביעדים לטווח קצר. אם לא ישתנו המטרות הגאו-אסטרטגיות האמריקאיות, יוביל הדבר להפסד נוסף של השפעה בכלל השטח המשרתע בין בגדד לים התיכון. ההשלכות של תוצאה זו על המדינות השונות באזור עלולות להיות הרות אסון.
===
ללא שינוי כוונות אסטרטגי מצד האמריקאים, לא סביר שבגדד או דמשק יוותרו על קשריהן עם טהרן כאות תודה לאמריקאים על עזרתם בהשמדת דאע"ש. לא סביר שרוסיה תימנע מהפעלת דמשק-בגדד-וטהרן על מנת לצמצם את ההשפעה והנוכחות האמריקאית באזור ושליחת הצבא האמריקאי חזרה למפרץ החזירים כמו שאמר ח'מנאי.
ההסטוריה איננה תומכת בהצגת פיתרונות פשטניים לבעיות מורכבות. ממשל בוש רצה להביא דמוקרטיה לעיראק ע"י שרשראות טנקים תוך התעלמות מוחלטת מהמרכיבים החברתיים הבונים דמוקרטיה, ממשל אובאמה רצה לנצח את דאע"ש ע"י שיתוף פעולה עם האיראנים והרוסים.
===
במקביל להתמודדות עם דאע"ש צרכים האמריקאים לשנות את האסטרטגיה האזורית שלהם, ולהכיר בחשיבות שיש לצמצום הקשר הרוסי-איראני הן על החזית האירופאית והן על החזית הסינית.
===
פריסת גדוד הרינג'רים ה 75 בצפון סוריה, והכוונה האמריקאית להעמיד כוח התערבות מהירה בכווית שיאפשר גמישות גדולה יותר בשדה המערכה והגדלת מספר הלוחמים באזור לסד"כ אוגדתי. מלמדים שבוושינגטון הבינו שהדרך לקרים ולים סין הדרומי עוברת גם במזרח התיכון.

About Post Author

קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
מודעות פרסומת

About קובי ברדה

קובי ברדה הוא מומחה לגאו-אסטרטגיה והשפעת פוליטיקה אמריקאית על יחסי החוץ. מלגאי של קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה. ברדה חוקר את התפתחותן של תנועות עממיות פוליטיות (Grassroots Movments) וכדוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית של אוניברסיטת חיפה, עבודת הדוקטורט שלו עוסקת באופן הקמתה של השדולה האוונגלית למען יחסי ישראל–ארצות הברית, כאשר לפני כן השלים בהצטיינות כתיבת תזה על הקמתה של איפא"ק.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

השאר תגובה